Folkeskoleelever på Borgen kæmper for aktiv dødshjælp

4. februar 2013 12:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Folkeskoleelever på Borgen kæmper for aktiv dødshjælp
Billede mangler

Argumenterne er blevet øvet i månedsvis, og nu er dagen oprindet for tre østjyske skoleelever, der er klar med et lovforslag om at gøre aktiv dødshjælp lovligt.

 

– Vi mener, man har ret til at bestemme over sit liv – og dermed også sin sidste time. Der er rigtig mange gråzoneargumenter, hvor man kan frygte, at det kommer ud i ufrivillig aktiv dødshjælp, men vi har gjort meget ud af i vores lovforslag at skrive, hvor grænsen går, siger 14-årige Kirstine Arentoft Kristensen fra Odder ved Aarhus.

Hun er en af de 8. og 9. klasses-elever fra både Danmark, Grønland og Færøerne, hvis lovforslag er blevet udvalgt til at blive behandlet i Ungdomsparlamentet, der afholdes mandag på Christiansborg. På én dag får de unge muligheden for at opleve hele lovgivningsprocessen – udvalgsarbejdet, debat i folketingssalen, spørgetime med ministrene, forhandling og afstemning.

– Der skal kæmpes i dag, målet er talerstolen. Vi vil spørge ministrene om, hvilke gode argumenter de har imod aktiv dødshjælp, siger Kirstine Arentoft Kristensen.

15-årige Rasmus Spliid Mønster fra Malling tæt på Aarhus kæmper også for aktiv dødshjælp.

– Det er virkelig spændende. Det er jo en once in a lifetime-oplevelse. At blive udvalgt mellem 1.300 lovforslag og være blandt de sidste 60, det er jo helt vildt, siger han.

Hvert udvalg skal blive enige om at vælge ét lovforslag, der skal fremsættes i folketingssalen mandag eftermiddag. Enhedslistens Per Clausen (Ø) leder elevernes arbejde i Fødevareudvalget.

– Der er selvfølgelig mange elementer i demokratiet, som de jo ikke oplever – for eksempel spørgsmålet om lobbyister, og hvordan vores holdninger påvirkes af udefrakommende. Men det at få mulighed for at diskutere politiske spørgsmål og stille kritiske spørgsmål til ministrene, tror jeg er godt for dem at prøve, siger Per Clausen.

Siden 1999 har Folketinget afholdt Ungdomsparlament hvert andet år. I år stiller ti ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), op til spørgetimen for at give skoleleverne svar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu