Folketinget åbner for danske F16-fly til Afghanistan

28. januar 2013 18:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Folketinget åbner for danske F16-fly til Afghanistan
Billede mangler

I alt kan seks danske F16-fly kan blive sendt til Afghanistan i forbindelse med den danske tilbagetrækning af tropper.

 

En endelig afgørelse om flyene vil først blive truffet til sommer, da det vil kræve, at det danske mandat fra Folketinget revideres og at der fortsat er flertal bag beslutningen.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger er der dog opbakning blandt partierne bag den danske Afghanistan-indsats om, at man vil åbne for muligheden for danske fly. Det vil i så fald være første gang siden 2002-2003, at Danmark bidrager med kampfly til luftstøtte i Afghanistan.

Samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten sidder mandag og forhandler detaljerne på plads om den såkaldte Helmand-plan, der skal beskrive Danmarks bidrag til Afghanistan. Venstre og Konservative, der har presset på for, at Danmark skal være villige til at bidrage med fly, når den danske indsats med kamptropper på landjorden lakker mod enden.

Tidligere på måneden forklarede den konservative forsvars- og udenrigsordfører, Lene Espersen, således til Berlingske, at det var partiets ønske, at Danmark bidrager med fly.

– Derfor har vi sagt til regeringen, at vi ønsker kampfly til enten ISAFs baser i Kandahar eller Camp Bastion. Vi mener, at det er vigtigt, at Danmark hjælper til også i den sidste tid i Afghanistan, sagde Lene Espersen.

I samme forbindelse oplyste chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam, til avisen, at Flyvevåbnet kan udsende seks kampfly med 10 dages varsel og opretholde kapaciteten i et år.

Prisen for indsatsen vil variere afhængig af, hvilke opgaver flyene skal deltage i.

Den samlede aftale skal præsenteres for Udenrigspolitisk Nævn tirsdag, hvis partierne når til enighed om indholdet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu