ANNONCE

Folketinget bruger kassen på rygekabiner

18. januar 2012 07:45 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Folketinget bruger kassen på rygekabiner
Billede mangler

Folketinget bruger flere hundrede tusinde kroner på rygekabiner mens det bliver sværere for almindelige danskere at ose på jobbet.
 
Politikernes rygning koster nemlig skatteyderne et sekscifret beløb viser tal, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i.
 
Folketinget har fire store rygekabiner, hvoraf tinget selv ejer de to og lejer de to andre. Den årlige pris for lejen af to rygekabiner beløber sig ifølge Newspaqs oplysninger til 100.000 kroner, men det præcise beløb vil Folketinget ikke fortælle.
 
Derimod viser et dokument, at det har kostet 136.670 kroner at købe og istandsætte de to andre kabiner. Og hertil kommer så udgifterne til den løbende rengøring og vedligeholdelse.
 
Efter fødevareminister Mette Gjerskovs rygekabineballade mener Liberal Alliance, at Folketinget står med et lignende forklaringsproblem.
“Det er lidt småabsurd, men det er der så meget, der er i det offentlige. Jeg kan sagtens forstå, at det her kan virke forargeligt,” lyder det fra sundhedsordfører Joachim B. Olsen (LA).
 
Folketinget vil ifølge Newspaqs oplysninger købe de to lejede rygekabiner, men de skal også gøres i stand og ændres. Det kommer så til at koste et beløb i omegnen af 100.000 kroner.
 
Forelagt oplysningerne om rygekabinernes pris, råber Socialdemokraterne vagt i gevær.
“Jeg synes da, det er tankevækkende, at mens vi diskuterer rygning og udsættelse for passiv rygning andre steder i samfundet, så er vi lidt langsomme her i Folketinget. Jeg synes, det er en udgift, som præsidiet skulle diskutere måske at anvende anderledes i fremtiden,” siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sofie Hæstorp Andersen.
 
I Københavns Kommune har man overvejet at forbyde alle sine ansatte at ryge i arbejdstiden – inde såvel som ude. Hos Skat København er man begyndt at lægge længden af rygepauser oveni arbejdsdagens længde for de ansatte, og i det hele taget bliver rygereglerne mere og mere restriktive rundt om på de danske arbejdspladser. Derfor undrer det Enhedslisten, at Folketinget punger ud i dyre domme for rygekabiner til sig selv.
“Folketingspolitikere skal behandles som alle mulige andre mennesker. Det er vores indtryk, at personalet herinde faktisk gerne vil af med kabinerne, så vi synes ikke, det er noget, vi nødvendigvis skal bruge penge på. Vi skal ikke have rygekabiner alene for politikernes skyld, men jeg støtter ikke en politik, hvor det er forbudt at ryge i arbejdstiden,” siger sundhedsordfører Stine Brix.
 
Det er dog også muligt at finde partier, som rygekabineudgifterne absolut ikke forarger.
“Jeg synes, det er rimeligt nok, at man laver en politik på de enkelte arbejdspladser, som favner de folk, der er her. Og jeg synes faktisk, det er rimeligt nok, at man skaber et sted, hvor kan kan ryge indendørs. Folketinget er jo et stort sted, og jeg vil hellere have, at man indretter sig fornuftigt end at udsætte nogen for passiv rygning,” siger De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom.
 
Hos De Konservative er sundhedsordføreren ikke meget for at gøre sig til dommer over, hvorvidt prisen for rygekabinerne er rimelig. I stedet kommer hun med en opfordring til rygerne.
“Jeg hører nok til dem, der synes, at man bør gå uden for og få noget frisk luft i stedet,” siger Benedikte Kiær (K).
 
Fra årsskiftet 2012 forbød Folketinget rygning på politikernes enkeltmandskontorer.
 
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu