Folketinget har fået ny formand

21. juni 2019 14:15 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det blev vedtaget 21. juni.

Del:

Folketinget har fredag valgt Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen som formand. Han afløser Pia Kjærsgaard (DF), der sad på posten i fire år.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at Henrik Dam Kristensen bliver formand for Folketinget.

Rød blok fik flertal ved folketingsvalget 5. juni, og S-formand Mette Frederiksen bekræftede allerede torsdag, at hun havde sikret sig opbakning fra alle Folketingets partier, således at Henrik Dam Kristensen kan tiltræde som formand.

Pia Kjærsgaard gjorde det tidligere på juni klart, at hun ikke ville fortsætte som formand. Det skrev den nu forhenværende formand for Folketinget på Facebook.

– Efter folketingsvalget er der flere, der har spurgt, om jeg fortsætter som Folketingets Formand. Det gør jeg ikke. Magten er skiftet, skrev Pia Kjærsgaard.

Manglende tillid

Formanden har historisk set haft mulighed for at genoptage posten efter et folketingsvalg, uanset om valget førte til et regeringsskifte eller ej.

– Der har været tradition for at lade Folketingets formand sidde, men den tradition har altså været baseret på, at den siddende formand har hele Folketingets tillid og opbakning, og det gør sig ikke gældende for Pia Kjærsgaard, har Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup,  tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Pia Kjærsgaard skrev selv på Facebook, at hun har været glad for jobbet som formand i de forgangne fire år.

– Vi skal alle være stolte af vores velfungerende folkestyre. Nu er jeg tilbage i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, og jeg ser frem til at komme i gang med det politiske arbejde. Der er nok at gå i gang med, skriver Pia Kjærsgaard på Facebook.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu