ANNONCE

For at skåne miljøet? Vrøvl!

1. november 2020 09:21 | Af: Massimo Grillo, ms@newsbreak.dk

Apple markedsfører det manglende tilbehør til den nye iPhone 12 med, at det er for at spare miljøet. Vrøvl, siger produktspecialist.

For at skåne miljøet? Vrøvl!
Kø i en butik i Shanghai for at købe den nye iPhone 12. Herhjemme bekræfter Telia en større interesse for den nye model end de tidligere iPhones.Foto: REUTERS/Aly Song

Salget af Apples nye mobiltopmodel, iPhone 12, er i fuld gang. Nogle modeller kan du allerede købe nu, mens andre kan forudbestilles om en uges tid.

Hvis du har bestilt én eller overvejer det, ved du sikkert, at den komme uden lader og høretelefoner.

Da Apple midt i oktober lancerede 12’eren var det ikke noget, virksomhedens ledere gjorde et stort nummer ud af at fortælle om. Men ifølge Apple selv sparer denne lille øvelse miljøet for en CO2-udledning svarende 450.000 benzinbiler på et år.

Men ifølge marketingchef i elektronikvirksomheden AvXperten Simon Elkjær er det rent spin.

-Det er noget vrøvl. Det er en måde at markedsføre det på, men i sidste ende handler det om at spare penge, vurderer Simon Elkjær.

Apples forklaring på regnestykket har været at spare produktion af elektronik, som folk har i forvejen. Derudover at æsken kan gøres mindre. Det betyder, at der kan være flere enheder på en palle, og dermed kan man sende langt flere mobiltelefoner på samme plads.

Men ifølge Simon Elkjær handler om noget helt andet.

-Det har været nødvendigt at finde besparelser for at kunne holde prisen på nogenlunde samme niveau som 11’eren. I 12’eren kan nemlig bruge 5G-teknologien, og det koster. Så de har været nødt til at finde besparelser, hvor de kunne, siger Simon Elkjær.

Den øvelse er alligevel ikke helt lykkedes. En hurtig prissammenligning mellem sidste års iPhone 11 og den nye 12’er viser, at 12’eren er godt 1000 kroner dyrere end 11’eren.

Penge ikke miljø

Hvis man ser på kommentarerne fra en række brugere af forskellige, danske mobilsites, tvivler flere forbrugere på, at Apple skåner miljøet ret meget.

-Problemet er vel egentlig, at Apple argumenterer for, at vi alligevel har et enormt antal ladere liggende. Men hvilke opladere er det? Fordi det kabel, der følger med i æsken, er med USB-C til lightning. Så hvis du altså ikke har en lader fra en iPhone 11 Pro eller 11 Pro Max, skal du ud og købe en oplader alligevel, skriver en bruger på mobilsitet Input.

Som brugeren rigtig skriver, kan man ikke bruge ledningen fra sin nye iPhone 12 i en strømforsyning, der er ældre end den, der fulgte med en iPhone 11. Som Newsbreak.dk har skrevet i en anden artikel, går det desuden meget langsomt, hvis du bruger en gammel oplader til at oplade en 11’er eller den nye 12’er.

For hvis ikke du har en iPhone 11 og en strømforsyning til denne, som du vel at mærke ikke sælger, ja så er der kun én vej: At købe en ny strømforsyning til den ledning, der dog følger med en ny iPhone 12.

En anden bruger mener også, at det handler om profit og ikke bæredygtighed:

-“Bevæggrunden” er penge og ikke miljøet…at Apple og alle andre har strategier for at tjene flere penge, er sådan set ikke det, der irriterer mig. Det er hele snakken om at skåne miljøet, der ringer hult og decideret Bull Shit. Dermed ikke sagt at dette ikke har en effekt på miljøet, men det er ikke derfor, de gør det. I mine øjne, skriver brugeren på Input.

Rasende forbrugere

De sociale medier flød nærmest over med arrige kommentarer i dagene efter lanceringen af iPhone 12 og nyheden om, at der ingen lader og høretelefoner var med. Her var især de engelsktalende forbrugere langt mere hidsige og sarkastiske end de danske kommentarer længere oppe i artiklen.

Der er ingen pressekontakt til Apple i Danmark, men techgigantens underdirektør for miljøafdelingen har tidligere forsvaret beslutningen således:

-Kunderne har allerede over 700 millioner lightning høretelefoner, og mange er gået over til trådløs opladning. Der er også over 2 milliarder Apple strømforsyninger i verden, og det er uden at tælle tredjeparts ladere med. Vi fjerner disse enheder fra iPhone-æsken, hvilket reducerer CO2-udledningen og undgår at underminere og bruge værdifulde materialer, argumenterede underdirektør Lisa Jackson.

Første uge med salg i Danmark

En af de store Appleforhandlere i Danmark er Telia. Pressechef Mads Houe melder om en større interesse og flere forhåndsbestillinger af iPhone 12 end de tidligere modeller.

Til gengæld kan han ikke genkende de vrede forbrugere. Han kan på de foreløbige salgstal heller ikke se, at tilbehørssalget er gået amok og dermed sætter miljøregnskabet over styr.

-Det første indtryk efter en uges salgsstart er, at der ikke er de store utilfredsheder over den manglende lader. Desuden er det typisk “state of the art”-trådløse ladere, der bliver solgt ekstra. Dermed mener jeg, det er godt, at forbrugerne ikke bliver påduttet endnu en lader i æsken, siger Mads Houe.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu