For meget vasketøj kan skade parforholdet

23. januar 2017 09:18 | Af: Ritzau Fokus

Det kan have stor betydning for tilfredsheden i parforholdet, hvis der for eksempel er uenighed om værdier og arbejdsfordeling.

For meget vasketøj kan skade parforholdet
I 2015 var skilsmisseprocenten 48,7 procent blandt danske par. Foto: Monkey Business Images/free

I Danmark lader næsten halvdelen af alle ægtepar sig skille. Hertil kommer de par, der bliver sammen på trods af et ulykkeligt forhold. Tilbage står spørgsmålet: Hvad gik galt?

Og her peger forskningen på mindst fem dynamikker, der kan være ødelæggende for tilfredsheden i et parforhold, fortæller Asger Neumann, der er psykolog og ekstern lektor på Aarhus Universitet.

– Det, der skader et parforhold allermest, er, hvis der er meget stor forskel i interesser og værdier, siger han.

Det kan være uenighed om børneopdragelse eller et scenarie, hvor den ene vil bo i byen, og den anden vil bo på landet.

– Nogen har en opfattelse af, at når modsætninger mødes, opstår sød musik. Forskellighed kan være fint i forhold til temperament, men ikke i forhold til grundlæggende værdier, siger Asger Neumann.

Vis interesse

Det andet parameter handler om negativ kommunikation.

Hvis man ignorerer hinanden eller ikke viser interesse, når partneren er jublende glad for et nyt job, kan det være ødelæggende for forholdet. Og hvis man konstant påpeger, at ens partner gør noget forkert, kan det slide forholdet tyndt.

Det tredje parameter handler om kedsomhed. Både seksuel kedsomhed og kedsomhed i al almindelighed.

– Det kan mindske tilfredsheden i forholdet, hvis man oplever, at ens partner er uengageret eller ikke gør sig umage med, at man skal lave noget sammen, siger Asger Neumann.

Det betyder ikke, at man behøver at gå i biografen hver uge. Nogle par trives uden en hverdag fyldt med aktiviteter.

– Men hvis der ikke er interesse for “vi”, kan det blive slidsomt, siger han.

Arbejdsfordelingen

Det fjerde parameter handler om noget så lavpraktisk som støvsugeren og vasketøjet.

Hvis den ene part i et forhold oplever, at der er en ulige arbejdsfordeling i hjemmet, kan det være ødelæggende.

Et dårligt eller ikkeeksisterende sexliv kan også være et stort problem, men det behøver isoleret set ikke at føre til et brud.

Vil man gerne pleje sit parforhold, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at et årligt partjek kan forbedre kvaliteten af parforholdet.

Tid kan nemlig i sig selv gøre, at vi bliver mindre tilfredse med vores parforhold, viser forskningsresultater, som Tea Trillingsgaard, lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, står bag.

– Når man følger par over tid, bliver de lidt mindre tilfredse med parforholdet, som årene går. Ligesom med bilen, haven eller vores fysiske form, forfalder parforholdet lidt med tiden, og vi kan miste kontakten til hinanden. Så det giver mening at være opmærksom på forebyggelse, siger hun.

 

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu