Forældre famler i blinde mod mobning

5. februar 2013 15:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forældre famler i blinde mod mobning
Billede mangler

– Bare lad som ingenting. Så gider de ikke drille dig. Dette råd burde forbydes. Sig det aldrig til dine børn, hvis de har taget mod til sig og har fortalt dig, at de bliver mobbet.

 

Sådan lyder det fra Bente Boserup, der er leder af Børns Vilkårs rådgivning, som blandt andet omfatter Forældretelefonen og Børnetelefonen. Hvert femte opkald til Børnetelefonen vedrører mobning, og Børns Vilkår forsøger i denne uge i samarbejde med Danske Skoleelever at give forældre gode råd om, hvordan de hjælper børn, der bliver mobbet. For far og mor kan nemt komme galt af sted, når de i bedste mening vil hjælpe. Faktisk er mange børn så bange for, at forældrene skal gøre mobningen værre, at de helt lader være med at fortælle om den udstødelse, de er udsat for.

– Vi kan høre på børnene, at forældrene ikke ved, hvad de skal gøre og bliver usikre, når børnene fortæller, at de bliver mobbet i skolen. Nogle gange kommer forældrene til at gøre det værre for deres børn, hvis de for eksempel har ringet og skældt forældrene ud til det barn, der mobber, siger Bente Boserup til bt.dk.

– Nogle børn har fået at vide af forældrene, at de skal lade som ingenting. Det er et forældreråd, man burde forbyde ved lov. Når først børn er blevet udstødt i flere måneder, nytter det ikke at lade som ingenting. Det ændrer ikke noget, tilføjer Bente Boserup til bt.dk.

Men forældrene kan gøre noget. Og de kan også gøre noget godt.

I første omgang skal de lytte, de skal turde høre om det forfærdelige og rumme barnets historie. Give barnet lov at fortælle om de smertefulde oplevelser, selv om hvert ord skærer dybt i en mors og fars hjerte.

Dernæst skal de undlade at give barnet skylden. Det kan godt være, at barnet har gjort noget dumt, som har sat gang i mobningen. Alle mennesker fejler og kommer til at gøre noget dumt, pointerer Bente Boserup. Men det er ikke alle skoleklasser, der straffer en dumhed med mobning. 

Når forældrene har lyttet og tænkt, skal der også handles, og det kan være en god idé at tale med forældrene til det eller de børn, der mobber ens barn. Under alle omstændigheder skal klasselæreren inddrages hver gang. For mobningen er et anliggende for hele klassen og skal løses af hele klassen. Det handler ikke kun om de børn, der mobbes eller mobber andre.

– Det er vigtigt, at forældrene får fat i lærerne. Og det er vigtigt, at de er irriterende og vedholdende, hvis de i første omgang er blevet affærdiget med, at det nok går over af sig selv, eller der allerede er blevet talt om problemerne i klassens time. Vi hører eksempler på lærere, der i afmagt sender de mobbede børn til skolepsykolog, opfordrer dem til at sige »pyt«, eller giver dem skylden for den dårlige stemning i klassen, siger Bente Boserup. 

I denne uge lancerer 26 organisationer en kampagne, der skal ruste lærerne til at håndtere digital mobning, som kan være svær at opdage for forældre. Netop i dag er det Sikker Internet Dag, der nu på 10. år sætter fokus på rettigheder og ansvar i den digitale verden. I år deltager 100 lande i kampagnen under sloganet »Connect with respect«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu