Forældre overser egne børns fedme

5. maj 2012 11:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forældre overser egne børns fedme
Billede mangler

De færreste forældre mener selv, at deres barn er overvægtigt.
Men ifølge Sundhedsstyrelsen er hvert femte barn overvægtigt, og det står i skarp kontrast til en undersøgelse, som Søndagsavisen har lavet.
Her er det nemlig kun hver 20. forælder ud af 366 adspurgte, der mener, at deres barn er overvægtigt, og det er der en god grund til, mener professor i børneernæring Kim Fleischer Michaelsen.
– Det er dels fordi, at forældrene ser deres barn hele tiden og ikke lægger mærke til, at det bliver tykkere. Derudover er man er blevet vant til, at børn generelt er tykkere. Sammenlignet med andre børn, virker ens egne børn ikke tykke, siger han til Newspaq.
Han opfordrer forældre til at følge nøje med i de skemaer og kurver, som sundhedsplejersker og læger laver over barnets vækst.
Forældrene skal ikke sætte deres børn på slankekur, hvis de ligger i den tunge ende, men i stedet sørge for at vælge sund mad og sørge for, at deres børn får en masse motion.
Susanne Hede er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker. Hun fortæller, at forældre ofte undskylder deres barns vægt med, at det er hvalpefedt, eller at de er kraftig bygget.
– Det er et generelt billede, at forældre har svært ved at vurdere barnets vægt, og det er meget svært at tale med forældrene om det. Det er meget følsomt og et stort tabu, siger hun.
Men overvægt er en alvorlig sag for børnene. 70 prosent af de overvægtige børn er nemlig også overvægtige som voksne.
– For at undgå overvægt senere er der relevant at holde øje med børnene, fra de er to-tre år i forhold til sundhedsrisikoen ved overvægt, fortæller Jens-Christian Holm, der er overlæge og leder af enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus.
Konsekvenserne ved overvægt er både fysiske sygdomme og psykisk belastning i form af mobning i skolen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu