Forældre skjuler børns slankekur

4. februar 2013 14:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forældre skjuler børns slankekur
Billede mangler

Når forældrene vælger at skifte fredagsslikken ud med fredagsfrugt, fortæller de ofte ikke børnene, hvorfor der skal spares på sukker og fedt.

 

En ph.d.-afhandling, som Pernille Andreassen fra Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet har lavet, viser, at forældrene til overvægtige børn indfører sundere kostvaner uden at fortælle børnene om det. Det skriver Syddansk Universitets magasin om ny forskning, Ny Viden.

– Forældrene er meget opmærksomme på at være gode forældre. De er bange for at skade børnenes selvværd, hvis der kommer for meget fokus på deres overvægt. Eller også er de nervøse for, at barnet får et forkert forhold til mad og krop og ender med at udvikle en spiseforstyrrelse. Derfor forsøger de at skjule, at de har sat børnene på slankekur, siger Pernille Andreassen til Ny Viden.

I sin afhandling har hun fulgt 14 forældre og deres overvægtige børn i to år. Specielt forældre med små børn fortæller ikke, at de er for tykke. I stedet pakker forældrene motion ind i for eksempel hyggelige gåture. Når det handler om usunde produkter, lyder beskeden fra forældrene til børnene, at ingen har godt af den slags.

– På den måde får barnet ikke indtryk af, at der er noget specielt galt med det. Samtidig håber forældrene at fremme et vægttab. Så man kan sige, at forældrene forsøger at skjule over for børnene, at de gerne vil forandre dem, siger Pernille Andreassen til Ny Viden.

Konklusionerne i forskningen er også, at mange børn rent faktisk godt ved, at de er overvægtige. De bliver ofte mobbet i skolen, og derfor ønsker forældrene at skabe et rum, hvor man ikke taler om problemet.

– Sat på spidsen handler det fra forældrenes synspunkt om deres børns fysiske helbred i forhold til deres psykiske, siger Pernille Andreassen til Ny Viden.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at op mod hvert femte barn i Danmark er overvægtig.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu