ANNONCE

Forældrekøb er stadig ikke for alle

11. september 2020 07:13 | Af: Newsbreak.dk

Forsvindende få faglærte og ufaglærte har råd til at købe lejligheder til deres børn, som starter på uddannelser i disse dage, viser undersøgelse. Forældrekøb øger uligheden, lyder det fra eksperter.

Forældrekøb er stadig ikke for alle
Det er langt fra alle forældre, der mener at have råd til et boligkøb for deres børn. Genrefoto.

Citathistorie fra Fagbladet 3F.

Børn af tømrere, buschauffører og dyrepassere skal ikke gøre sig håb om, at far og mor køber en lejlighed til dem, når de flytter til storbyen for at studere.

Kun fire procent af de faglærte og ufaglærte arbejdere har lavet forældrekøb, altså købt en lejlighed til deres børn.

Det viser en undersøgelse blandt 2.176 medlemmer af fagforbundet 3F, som Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F.

Flere har ikke råd

Når 3F’erne bliver spurgt om, hvorfor de ikke har benyttet sig af muligheden for at købe bolig til deres børn, svarer fire ud af ti, at det er, fordi de ikke har råd.

Og det kommer ikke bag på Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

– Det forstærker en tendens, som vi allerede ser, hvor der er stor forskel på de muligheder, som arbejdere har i forhold til eliten. Vi lever mere og mere opdelt, og uligheden stiger, siger hun.

Det er ifølge chefanalytikeren særligt et problem her i starten af september, hvor tusindvis af unge starter på universiteter, seminarer og andre uddannelser, der ofte ligger i de store byer, hvor boligpriserne er højest.

– Der er rekordoptag og rigtig stor mangel på billige boliger. At børn af velstillede familier får deres forældre til at købe boliger til dem, er med til at holde priserne højt oppe i byerne. Den negative sociale arv bliver forstærket, siger Marie Dalskov Pihl.

Også medlemmerne af 3F oplever, at forældrekøb er med til at øge uligheden i samfundet.

Det svarer 43 procent ja til, mens kun 12 procent ikke er enige i det udsagn.

Det er sundt at undvære

Blandt 3F’erne i undersøgelsen svarer fire ud af ti også, at de gerne ville foretage forældrekøb, hvis de havde råd til det, mens 20 procent ikke ville gøre det.

Men samtidig synes hele otte ud af ti også, at det er sundt, at deres børn lærer at klare sig selv og selv finder en bolig.

Ordningen med forældrekøb foregår ved, at forældre køber en lejlighed til deres børn, som de så udlejer til dem.

Der har været flere skattefiduser ved ordningen, så man kunne få en række fradrag, lade børnene sidde til en billig husleje og sælge boligen videre til børnene under markedspris.

I 2019 foreslog S-regeringen dog, at der blev strammet op på reglerne, og i øjeblikket er der et lovforslag i høring.

Ifølge direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter vil forældrekøb dog fortsat være populære, selv hvis reglerne strammes.

– Renten er faldet helt ekstremt. Hvis man har noget friværdi i sit hus, kan man let blive godkendt til at optage et lån.

Ifølge Curt Liliegreen er hovedproblemet, at der ikke bliver bygget boliger nok, der er egnet til studerende.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu