Landsforening: Forældrepasning underkender børns behov

12. februar 2013 22:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Landsforening: Forældrepasning underkender børns behov
Billede mangler

»En kraftig devaluering af det gode pædagogiske arbejde i vores daginstitutioner« og en »eklatant underkendelse af børns behov«.

 

Så kontant er reaktionen fra organisationen Forældrenes Landsforening (FOLA) efter, at Fredericia Kommune nu vil lade børn passe på kritiske ydertidspunkter af dagen af skiftende frivillige forældre i kommunens daginstitutioner.

»Al forskning peger på, at gode daginstitutioner med veluddannede pædagoger er afgørende for børns udvikling og trivsel såvel på lang som på kort sigt. De veluddannede pædagoger skal nu erstattes af skiftende forældre, som mere eller mindre frivilligt skal tage morgenvagter i institutionen. Med Fredericia-modellen reduceres vores daginstitutioner til ren opbevaring,« siger Lars Klingenberg, der er formand for FOLA.

Fra Peder Hvejsel (V), formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Fredericia, lyder det, at man gerne ser flere pædagoger og udvidet arbejdstid for dem, men at pengene ikke er at finde i det kommunale budget.

»Jeg har stor respekt for de uddannede pædagoger, der i det daglige på rigtig god vis passer de mange børn. Men nogle forældre har også et pasningsbehov ud over dette tidspunkt. Og det er så her, at vi som kommune går ind og stiller faciliteter til rådighed for, at en række forældre på skift kan passe hinandens børn. Vi er ærlige: Vi har på nuværende tidspunkt ikke økonomi til at udvide og ansætte yderligere personale,« siger Peder Hvejsel.

Den undskyldning godtager FOLA dog ikke.

»En ting er, at det er en helt uhørt glidebane i forhold til dagtilbudslovens formålsparagraf om at fremme børns udvikling, trivsel og læring. En anden og mere skræmmende ting er, at ordningen er udtryk for, at børnefamilier kun opfattes som et økonomisk problem for Fredericia kommunens politikere,« siger Lars Klingenberg.

Forsøget er en del af den såkaldte frikommuneordning, hvor Fredericia og otte andre kommuner kan søge om dispensation fra statslige regler i et forsøg på at udnytte de kommunale ressourcer bedre. Det er for tidligt at sige, hvornår forældrepasningen kan træde i kraft.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu