Forbillederne der faldt sammen

7. april 2013 18:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forbillederne der faldt sammen
Billede mangler

Normaliteten er genskabt på Australiens svømmehold. James Magnussen føler sig stærkere og ser frem til at forsvare sit VM-guld til sommer. Rygsvømmeren Emily Seebohm, der var et af ofrene for natlige spøgefuldheder i OL-lejren, har visket tavlen ren igen. Men uden for klorbassinet er tingene langt fra normalt.

 

Siden OL i London har elitesportens renommé i Australien lidt omfattende skade. En byge af kritiske undersøgelser og rapporter har hamret den atletiske troværdighed i bund. Et af banesårene kom fra landets førende efterretningsenhed, Australian Crime Commission, der slog fast, at fiflerier med forbudte stoffer blandt sportsfolk er udbredt.

Hvad der startede med en flok uregerlige svømmeres tankeløse spøgefuldheder, har nu spredt sig til en generel tilstand af vanære i australsk sport som helhed.

– Min største bekymring, på grund af disciplinære problemer i svømning, er, at offentligheden nu tænker dårligt om vore andre atleter, har formanden for Australiens Olympiske Komite, John Coates, udtalt.

– Det sidste vi har brug for er, at mødre og fædre derude ikke ser vore olympianere som rollemodeller og forbilleder, lød det i marts fra Coates, der selvfølgelig er nervøs på vegne af fødekæden til fremtidige sportslige triumfer.

– Er det hvad der sker, når jeg sender min lille pige eller min lille dreng hen til dem? Det skræmmer mig, slog han fast.

Den australske sportsskandale begyndte, efter landets meget beundrede svømmere floppede fælt ved De Olympiske Lege. Særligt herrernes holdkap på 4×100-meter-fri, med verdensmester James Magnussen i spidsen, stod for skud.

Senere kom det frem, at en syg kultur havde hersket på svømmeholdet. Herrestjernerne opførte sig mere som berømtheder end lederskikkelser, og OL-lejren var præget af grovkornede spøgefuldheder, der balancerede på kanten af chikane. Blandt andet blev holdets yngste medlem tyranniseret, ligesom flere andre blev vækket af lumre telefonopkald og banken på døren.

Det kom også frem, at herresvømmerne sammen havde indtaget det bandlyste sovemiddel Stilnox for at styrke sammenholdet.

Senere kom rapporten fra Australian Crime Commission, der afslørede både stofmisbrug og tegn på matchfixing i andre dele af sportens verden på det store kontinent. Derfor snakker man nu om, at ’skandale-sæsonen siden OL kan få ødelæggende betydning for fremtidige olympiske lege.

De olympiske ambitioner i Australien bliver godt hjulpet på vej af sponsorater. Frygten er nu, at fremtidige sponsorer vil tøve, før de kaster kroner efter sportens verden. Frem mod sommerlegene i 2016 drejer det sig om cirka 233 mio. kr. fra kommercielle partnere. Den slags partnere, der ikke bryder sig om temaer som stofmisbrug, mobning og stjernenykker.

– Der er ingen tvivl om, at den her opførsel kommer til at skabe problemer for os, konstaterer komité-formand Coates nøgternt.

Imens fortsætter skriverierne i pressen, der stadig svælger i sportsstjernernes joggen i spinaten. Senest har en af fortidens giganter, en dobbelt olympisk guldvinder i svømning, langet ud efter de feterede herresvømmere.

– Bliv nu voksne, og opfør jer som verdens bedste, ikke ponyer i et cirkus, lyder det fra Kieren Perkins.

Han bidrog, sammen med flere andre, til den seneste konsulentrapport om tilstanden i svømmesporten. En rapport der senere kostede landstræner Leigh Nugent jobbet.

Næste store opgave for det skandaleombruste svømmehold bliver VM-udtagelsen sidst i april. Her kommer mediernes interesse formentlig til at flyde tykkere end vandet i bassinet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu