Advarer danskere mod dyr ferie-fejl

Ting, som du kan finde i den europæiske natur, må du ikke nødvendigvis tage med hjem fra udlandsferien

Toldere i Københavns Lufthavn kigger altid efter, om du har taget noget med ind i landet, som du ikke må have med. Det gælder også ting, som virker harmløse, og som du selv har samlet op i naturen på ferien.
Toldere i Københavns Lufthavn kigger altid efter, om du har taget noget med ind i landet, som du ikke må have med. Det gælder også ting, som virker harmløse, og som du selv har samlet op i naturen på ferien.
Udgivet Opdateret

Efter lang tid med rejserestriktioner er verden åbnet lidt op igen, og flere danskere drager denne sommer på ferie rundt omkring i Europa.

Men hvis du har glemt reglerne for, hvad du må medbringe på hjemrejsen, hjælper Toldstyrelsen dig her med en genopfriskning.

Mange ved, at man ikke må tage produkter lavet af sjældne dyrearter med hjem til Danmark.

Det er dog ikke alle, der ved præcis, hvad det indebærer i detaljer.

Mette Helmundt er funktionsleder i Toldstyrelsens kontrolenhed i Københavns Lufthavn, og ifølge hende er der især et regelsæt, man skal kende til:

- Udover de almindelige toldregler er det primært kun varer, som er omfattet af CITES-reglerne, man ikke må tage med hjem fra et andet sted i Europa, fortæller hun.

Pas på med naturting

CITES-lovgivningen kontrollerer eks- og import af vilde og udryddelsestruede dyr og planter.

Og herindunder falder blandt andet kæmpemuslinger, konkylier og stenkoraller.

- De strikse regler er til for at bevare naturen i rejselandet, siger Majken Sundahl, som er naturformidler i Danmarks Naturfredningsforening og uddyber:

- Det handler jo om, at man ikke vil have, at folk forstyrrer den lokale natur ved, at man eksempelvis forsøger at plukke koraller. Det er jo små dyr, og et koralrev bliver skadet ved berøring, forklarer hun.

Kræver særlig tilladelse

Man skal derfor have en CITES-eksporttilladelse fra de lokale CITES-myndigheder for lovligt at kunne tage ting som disse med hjem, forklarer Mette Helmundt fra Toldstyrelsen:

- Hvis man tager på et marked eller finder pæne ting fra stranden eller havet i en bod, skal man være opmærksom på, at nogle varer kræver certifikater for at vise, at varerne er produceret under lovlige forhold.

Her nævner hun bestemte europæiske ædelstene og hvaltænder som eksempler på souvenirs, der også skal have certifikater for at være lovlige at importere.

Og reglerne er altså til for at beskytte den lokale natur og det lokale dyreliv:

- Det gør det mindre profitabelt at sælge ting som tænder og isbjørneskind, hvis der er restriktioner. For det afholder fangere fra at skyde mere, end hvad, jagtkvoterne dikterer, er lovligt, forklarer Majken Sundahl.

Tjekker også sten

Derudover kan folk også finde på at tage souvenirs med hjem fra kulturelle seværdigheder og gravpladser.

Og det må man altså heller ikke:

- Hvis man kommer hjem med en sten uden certifikat, skal vi finde ud af, om den stammer fra et kulturgode fra noget, der er bevaringsværdigt, fortæller Mette Helmundt.

Når Toldstyrelsen har en begrundet mistanke om, at genstanden er indførelses-forbudt, tilbageholder de først genstanden og overdrager derefter sagen til den rette myndighed.

Det kan enten være politiet eller en af de andre styrelser, og de vurderer så om genstanden er lovlig, og hvilken konsekvens der er passende, hvis der er lavet en overtrædelse.

- I nogle tilfælde nøjes man med en konfiskering af genstanden, og andre gange kan der falde bøder eller en sigtelse, fortæller Mette Helmundt.

Undersøg også rejselandets lokalregler

* Et eksempel på en ting, du ikke må tage fra den europæiske natur, er sand fra den italienske ø Sardinien.

* Det fine hvide sand er ellers blevet populært blandt turister, og derfor giver de lokale myndigheder bøder, hvis man tager sand med væk fra stranden.

* Sand er en vigtig del af kystsikringen, og det kan være en god grund til, at de italienske myndigheder siden 2017 har forbudt at strandenes sand flyttes.

Kilde: Kilder: BBC, Majken Sunddal fra Danmark Naturfredningsforening
Powered by Labrador CMS