Chokerende nyt om light-produkter

Er kunstige sødemidler i light sodavand og andre sukkerfri produkter kræftfremkaldende? Forskere har forsøgt at finde svar

Det er måske ikke så sundt igen at tilvælge light sodavanden.
Det er måske ikke så sundt igen at tilvælge light sodavanden.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Videnskab.dk

Kunstige sødemidler som aspartam, der tilsættes light drikkevarer og diverse fødevarer, har længe været genstand for en heftig debat: Er de kræftfremkaldende eller ej?

Indtil videre har spørgsmålet primært været undersøgt i dyreforsøg, som har peget i forskellige retninger, og som ikke giver resultater, der direkte kan overføres til mennesker.

Men nu har franske forskere taget skridtet videre fra mus og rotter.

Kan ikke påvise det

I et nyt studie, netop udkommet i det videnskabelige tidsskrift PLOS Medicine, har forskerne undersøgt, om kunstige sødemidler er forbundet med øget risiko for kræft i mennesker, skriver Videnskab.dk.

Forskerne finder flere kræfttilfælde blandt franskmænd, som får kunstige sødemidler gennem mad og drikkevarer, end blandt andre der ikke gør.

Men det betyder ikke, at sødemidlerne er årsag til, at der er flere kræfttilfælde.

Selv om studiet med over 100.000 deltagere er rekordstor på sit felt, når det ikke i mål med at påvise, at kunstige sødemidler er kræftfremkaldende, vurderer Anja Olsen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

Habil indsats

- Forskerne har gjort en habil indsats, men studiet har en række svagheder, som medfører, at man ikke kan udlede, at sødemidler i de doser, der er tilladt i fødevarer, er skadelige, siger hun til Videnskab.dk.

Anja Olsen nævner følgende tre grunde til, at det nye studie ikke kan bruges som dokumentation for, at sødestoffer øger risikoen for kræft.

Risiko for kræft

1. Studiet kan ikke vise, om deltagerne oftere får kræft, fordi de vejer for meget, eller om det er, fordi de indtager store mængder sødestoffer, vurderer Anja Olsen.

2. Sandsynligheden for, at der er en årsagssammenhæng mellem det stof og den sygdom, forskerne undersøger, er højere, hvis risikoen stiger, i takt med at dosis af det pågældende stof øges.
Jo mere folk er eksponeret for det mistænkte stof, desto flere sygdomstilfælde skal der med andre ord være, hvis forskere vil sandsynliggøre, at eksempelvis kunstige sødemidler er kræftfremkaldende.
Hvis risikoen ikke stiger i takt med øget dosis, kan en undersøgelse næppe sandsynliggøre, at der er en kausal sammenhæng - altså at sødemidler øger risikoen for kræft.
- I det her studie kan man overhovedet ikke se, at risikoen for kræft stiger, i takt med at dosis øges, siger Anja Olsen.

3. Når forskere skal sandsynliggøre, at der er en årsagssammenhæng - i dette tilfælde at sødestoffer øger risikoen for, at mennesker får kræft - er det ikke nok at lave dyreforsøg eller en enkelt befolkningsundersøgelse som den, de franske forskere har lavet.

Kan aldrig udelukkes

Resultater af dyreforsøg kan ikke direkte overføres til mennesker, og i befolkningsundersøgelser - også kaldet epidemiologiske studier eller observationsstudier - kan man aldrig helt udelukke, at det er noget andet end det, forskerne undersøger, der er årsag til den sammenhæng, de finder.

- Der skal laves meget mere forskning. Det skal undersøges i flere forskellige studier i forskellige populationer og med forskellige svagheder. Man kan ikke udlede noget af det ene studie, siger Anja Olsen.

Powered by Labrador CMS