Dette havearbejde bør du klare nu

September og oktober er optimale måneder at plante, så du til foråret kan få et væld af trængte planter, insekter og dyr i haven

Få insekter og sommerfugle til at flokkes i sensommerhaven
Få insekter og sommerfugle til at flokkes i sensommerhaven
Udgivet Opdateret

Under coronanedlukningen har stadig flere fået øjnene op for den danske natur.

Og det har ifølge biolog og forfatter Michael Stoltze også sat yderligere gang i den spirende interesse for biodiversitet.

Vil du også gerne give den trængte natur en hjælpende hånd, så er sensommeren faktisk et helt ideelt tidspunkt.

- September og oktober er rigtig gode måneder til at plante, også hvis man vil have nogle af de arter, der er vigtige for biodiversiteten i sin egen have.

- Så det er en god tid, vi går ind i, der kan gøre en forskel til næste sommer, siger Michael Stoltze, som også er medforfatter til den nye bog "Biodiversitet - sådan skaber vi en rigere natur".

Sørg for vilde hjørner

Du behøver ikke omdanne hele haven til et vildnis af blomster og knæhøjt græs.

Men hvis du kan indrette nogle hjørner eller dele af haven, så kan du finde plads til nogle af vores hjemmehørende, trængte plantearter - og de insekter, der elsker dem.

- Du kan plante sådan noget som almindelig kællingetand, blåhat og almindelig røllike, nævner Michael Stoltze som eksempler.

Har du sandet, gruset, stenet og tør jord, så har du faktisk de ideelle forhold til at plante almindelige kællingetand.

Selv om navnet ikke just er det smukkeste, så vil den pynte med flotte blomster, som varierer fra gul til orangerød.

Den tiltrækker mange sommerfugle - blandt andet almindelig blåfugl, foranderlig blåfugl og køllesværmer.

Blåhat kan pynte

Blåhat er forsvundet fra mange vejkanter, men kan altså pynte hjemme i din have. Blomsterne er store og syrenlilla. Og de tiltrækker et mylder af forskellige sommerfugle, biller, bier og hvepse.

Almindelig røllike trives i mange typer af jord, men ikke i næringsrig og muldrig jord. Den tiltrækker mange sommerfugle og biller.

- Du kan også plante buske eller et træ som seljepil, foreslår Michael Stoltze.

Seljepil kan vokse i både tør og fugtig jord. Og når træet blomster, tiltrækker især hantræerne - som har lange rakler med nektar og pollen - store mængder af humlebier, honningbier, natsværmere og andre insekter.

Faktisk er seljepil værtsplante for mere end 50 arter af natsværmere samt den blå sommerfugl iris, som er en af de største sommerfugle herhjemme.

- Interessen for de vilde planter er blevet virkelig stor, og de her planter kan nu købes i almindelige supermarkeder, fortæller Michael Stoltze.

Drop den store vinteroprydning

Havearkitekt Sanne Paludan har også et godt råd til at styrke havens biodiversitet - og det kræver et minimum af arbejde.

Du skal nemlig bare droppe den store oprydning inden vinter.

- Lad så meget som muligt blive i din have, så får du flere insekter til at overleve i haven og dermed en bedre biodiversitetsbalance, siger Sanne Paludan.

Det kan være ved at lade de visne stauder stå, så insekterne kan slå sig ned eksempelvis i dem, der har hule stængler.

Husk fuglene

Lad også gerne æbler ligge til solsortene, og stil lidt vand ud til fuglene generelt.

- Har man insekter og fugle i sin have, så hjælper de med at holde de skadelige insekterne nede. Småfuglene herunder spurve og blåmejser fodrer eksempelvis deres unger med lus fra roser og uægte jasmin.

- Det er også en fordel at have leopardsnegle i sin have. Sammen med fuglene giver de nemlig dræbersnegle kamp til stregen, fordi de tager deres æg. Så er din have i bedre balance, fortæller Sanne Paludan.

Sådan slår du græs

Start med at klippe kanten af plænen. Sørg for, at der er god plads til, at du kan vende rundt med plæneklipperen.

Sørg for at slå græsset i et mønster. Du kan klippe græsset i striber, hvor du klipper fra side til side på plænen – eller du kan vælge at klippe i cirkler, hvor du klipper langs kanten på plænen og bevæger dig længere og længere ind mod midten. Begge dele er fint, bare man er konsistent i mønsteret.

Det er en god idé ikke at klippe i det samme mønster hver uge, da det kan gøre, at græsset begynder at gro i den retning, du klipper.

Det er bedst at slå græs tidligt på aftenen, da græsset som regel vil være tørt, og solen ikke er for skarp. Det giver græsset tid til at komme sig efter slåningen.

Kilde: Family Handyman.

Powered by Labrador CMS