Kan koste dig et klip i kørekortet

Halvdelen af bilisterne oplever ofte, at bilen bagved kører for tæt på. Hvis du selv glemmer afstanden, kan det hjælpe at tælle til to

Udgivet Opdateret

Du kender måske følelsen af utryghed og stress, når du i bakspejlet kan se en bil køre helt tæt på?

Det gælder i hvert fald for halvdelen af alle bilister, der ofte oplever, at bilen bagved kører alt for tæt på, når de kører på motor- eller landevej.

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Det sidste, du må gøre, er dog at reagere med vrede eller eller køre hurtigere, hvis den bagvedliggende bil kører for tæt på. Det siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.

- Det bedste, du kan gøre, er at bevare roen. Du må ikke give efter for det pres, du kan opleve, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen.

Trække ind til højre

I stedet skal du holde farten og trække ind til højre, når det er muligt.

Liv Knoblauch Kofoed-Jensen siger, at mange kan være fristet af at markere til den bagvedliggende bil, at de skal holde mere afstand ved for eksempel at lave en hurtig opbremsning.

Det skal du dog holde dig fra, for det gør bare situationen endnu mere farlig.

Manglende afstand kan være meget farligt, for trafikken ændrer sig hele tiden, og derfor er det vigtigt, at vi holder den rette afstand, forklarer Liv Knoblauch Kofoed-Jensen.

Ikke tid til at reagere

Vi kører med høje hastigheder, og hvis afstanden ikke er stor nok, så er der heller ikke tid til at reagere. Tal fra Vejdirektoratet viser, at påkørsler bagfra er årsag til hver sjette dræbte og alvorligt tilskadekomne i motorkøretøjer.

I undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik svarer over halvdelen af de adspurgte, at de ikke ved, hvor meget afstand de skal holde til bilen foran.

59 procent af bilisterne synes, det er ubehageligt, når andre kører for tæt på. (Arkivfoto).
59 procent af bilisterne synes, det er ubehageligt, når andre kører for tæt på. (Arkivfoto).

Huskeregel

Er du i tvivl om, hvorvidt afstanden er stor nok, så har Liv Knoblauch Kofoed-Jensen en god og simpel huskeregel:

- Der skal være to sekunder mellem dig og den forankørende bil. Det gælder om at finde et fikspunkt, og når bilen foran kører forbi det, så tæller du langsomt med "enogtyve, toogtyve", for det tager cirka to sekunder, siger hun og fortsætter:

- Hvis du ikke kan nå at tælle færdigt, kører du for tæt.

Klip og bøde

Manglende afstand er ulovligt og kan koste dig et klip i kørekortet, en bøde på 2000 kroner og 500 kroner til Offerfonden. I grove tilfælde kan det også føre til betinget frakendelse af kørekortet.

Det er altså både ulovligt og farligt, og derfor er det vigtigt, at du holder den rigtige afstand. Også selv om du føler, at den forankørende kører for langsomt.

- Du må simpelthen bare væbne dig med tålmodighed. Bilisten foran dig skal nok opdage, at de kører for langsomt, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen.

HVORFOR KØRER VI FOR TÆT PÅ?

Vi skal altid holde den nødvendige afstand, men alligevel glipper det for mange.

Rådet for Sikker Trafik har stillet spørgsmålet: Hvorfor kommer du indimellem til at køre for tæt på den forankørende bil?

* 54 procent: Fordi den forankørende sætter farten ned.

* 45 procent: Fordi bilisten foran trækker ind foran mig.

* 33 procent: Fordi jeg vil have vedkommende til at trække ind til højre eller køre hurtigere.

* 23 procent: Fordi der ikke er plads til at holde afstand.

* 22 procent: Fordi jeg er uopmærksom.

* 9 procent: For at kunne nå med over krydset, inden det bliver rødt.

* 6 procent: Fordi jeg ikke mener, at det er farligt.

* 5 procent: Fordi jeg vil spare brændstof.

Kilde: Ritzau, Sikker Trafik
Powered by Labrador CMS