Krisen kan ramme pensionister

Pensionsselskaber har tabt på deres investeringer, og for første gang risikerer tusindvis af danske pensionister at få nedsat deres udbetaling

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Faglige Seniorer

En lang række pensionsselskaber har tabt mellem 7 procent og 15 procent på deres investeringer i første halvår af 2022.

Hvis kurserne på værdipapirer ikke begynder at gå markant op i resten af året, vil mange pensionister med pensionsopsparing mærke konsekvensen fra nytår.

Adskillige pensionsselskaber vil så være nødt til at nedsætte udbetalingerne fra 1. januar 2023, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Mange ramt

Det er endnu uvist, hvor stor faldet i ydelserne bliver. Men det kan godt blive betydelige beløb, vurderer Søren Andersen, der driver det uafhængige rådgivningsfirma FPension.

- Det er første gang, at rigtig mange danskere bliver ramt af faldende udbetalinger. Folk kan ikke gøre så meget selv for at undgå det. Men de kan begynde at tænke over, hvor de måske kan skære ned på deres udgifter, hvis deres indkomst falder. Her skal de også tænke på, at prisstigningerne er store i øjeblikket, siger Søren Andersen.

Kommer bag på mange

Nedgangen i pensionsudbetalinger rammer de mange ordninger, der bygger på markedsrente. Her bærer kunderne eller medlemmerne selv risikoen for tab på investeringer.

Det er i modsætning til de traditionelle ordninger med gennemsnitsrente og garantier. Her var folk sikret et mindstebeløb, som de fik udbetalt hvert år.

Søren Andersen tror, at det vil komme bag på mange kunder og medlemmer, at deres udbetaling risikerer at falde. De ved ikke, at det er sådan, deres ordning fungerer.

Kan falde 15 procent

- Der er stadig kun lav interesse for pensionsprodukter. Folk følger for lidt med. Kendskabet er ikke godt nok, siger Søren Andersen.

Han mener, at interessen i hvert fald burde være større, når der er fare for, at indkomsten i form af pensionsudbetaling kan falde med måske op til hele 15 procent.

Faglige Seniorers nyhedsbrev har spurgt en række af de største pensionsselskaber, hvordan kundernes udbetalinger bliver berørt. Oversigten kan ses på Faglige Seniorers hjemmeside.

Det økonomiske dyk kan ende med at koste meget for pensionister.
Det økonomiske dyk kan ende med at koste meget for pensionister.
Powered by Labrador CMS