Skip to main content

Midlertidigt pas: Sådan får du det hurtig

Et midlertidigt pas kan du få, hvis du har mistet dit pas eller ikke kan nå at få lavet et rigtigt pas i tide. Du kan også få forlænget dit pas. Her er reglerne for nødpas

Har du styr på kravet til pasfoto og reglerne for, hvilke lande du SKAL have dit pas med rundt i? Foto: Scanpix.
Har du styr på kravet til pasfoto og reglerne for, hvilke lande du SKAL have dit pas med rundt i? Foto: Scanpix.
Schengen-samarbejdet betyder, at du i en række lande udenfor norden ikke skal vise pas:
Belgien, Estland, Frankrig, Grækenland, Holland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Men da du skal kunne bevise dit statsborgerskab, skal du alligevel medbringe dit gyldige pas, når du opholder dig i et Schengen-land uden for Norden. Claus Fisker/Scanpix
Schengen-samarbejdet betyder, at du i en række lande udenfor norden ikke skal vise pas: Belgien, Estland, Frankrig, Grækenland, Holland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. Men da du skal kunne bevise dit statsborgerskab, skal du alligevel medbringe dit gyldige pas, når du opholder dig i et Schengen-land uden for Norden. Claus Fisker/Scanpix
Rejser du uden for Norden og Schengen-området, skal du altid medbringe dit pas, ellers risikerer du at blive afvist ved grænsen.
Når du vender tilbage til Danmark, risikerer du desuden at få en bøde. Foto: Scanpix.
Rejser du uden for Norden og Schengen-området, skal du altid medbringe dit pas, ellers risikerer du at blive afvist ved grænsen. Når du vender tilbage til Danmark, risikerer du desuden at få en bøde. Foto: Scanpix.
Når du rejser ind i Sverige skal du vise gyldig legitimation. Du skal fremvise billed-ID (eksempelvis pas eller kørekort). Som dansk statsborger skal du ikke fremvise pas ved indrejse i Norge, Finland og Island. Du skal dog stadig kunne legitimere dig selv på forlangende. Derfor er det en god idé at have pas med alligevel. foto: Simon Læssøe/Scanpix
Når du rejser ind i Sverige skal du vise gyldig legitimation. Du skal fremvise billed-ID (eksempelvis pas eller kørekort). Som dansk statsborger skal du ikke fremvise pas ved indrejse i Norge, Finland og Island. Du skal dog stadig kunne legitimere dig selv på forlangende. Derfor er det en god idé at have pas med alligevel. foto: Simon Læssøe/Scanpix
Der findes følgende krav til et pasfoto:
Fotografiet skal være uden skader
Det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden
Billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
Hovedbeklædning må kun bæres, hvis det er af religiøse grunde, og pandeparti, kindben og hage skal være synlige
ansigtet skal være jævnt belyst
Begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet
Munden skal være lukket
Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
Baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.
Foto: Scanpix.
Der findes følgende krav til et pasfoto: Fotografiet skal være uden skader Det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden Billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene Hovedbeklædning må kun bæres, hvis det er af religiøse grunde, og pandeparti, kindben og hage skal være synlige ansigtet skal være jævnt belyst Begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet Munden skal være lukket Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser Baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver. Foto: Scanpix.

Tandbørste, tjek! Billetter, tjek! Pas, tjek! Så kan ferien vist ikke gå helt galt eller hvad?

Jo, hvis du ikke også lige har husket at tjekke udløbsdatoen på dit pas.

Hvis datoen er overskredet, kan et midlertidigt pas – også kaldet et nødpas – eller en forlængelse af pas være den sidste udvej, så ferien ikke går i vasken.

Hvis du i sidste øjeblik kommer i bekneb på grund af et udløbet eller forsvundet pas er der nemlig håb, selvom det normalt tager 11-15 hverdage at få et lavet en fornyelse af pas. Du kan i stedet få lavet et midlertidigt pas i form af et nødpas.

Flere muligheder

Hvis dit pas er udløbet, og du ikke kan nå et få et nyt, er der flere muligheder.

Du kan i nogle tilfælde få forlænget gyldigheden på det udløbne pas. Det sker ved at du får et stempel i passet ved Borgerservice. Du kan højst få forlænget et pas en enkelt gang, og du kan kun få passet forlænget, hvis det er under tre måneder siden, det udløb. Forlængelsen vil kun gælde så lang tid, som din rejse varer, og det kan højst være et år frem.

Hvis du stadig har lidt tid at løbe på, inden du skal rejse kan du få et nyt pas hurtigere end normalt. Borgerservice kan lave en hastebehandling, men det tager stadig fire dage at få hasteleveret et nyt pas.

Den sidste mulighed er et nødpas, som er et midlertidigt pas.

Du kan få et nødpas, hvis du har mistet dit pas, du ikke har et pas, du har glemt dit pas derhjemme, og ikke kan nå at hente det, før du skal rejse til et land, hvor pas er påkrævet, eller hvis dit pas er udløbet for mere end tre måneder siden.

Du kan få lavet nødpasset hos Borgerservice, men hvis du står i lufthavnen og opdager, at passet er manglende eller ugyldigt, er der også mulighed for at få det lavet af politiet i lufthavnen. Det sker fortsat for en hel del danskere.

Hvis du mister dit pas under en rejse, eller du befinder dig i udlandet og får behov for et nødpas, skal du henvende dig til en dansk ambassade eller konsulat i landet.

Hvor hurtigt kan jeg få et nødpas?

Du kan få et midlertidigt pas udstedt på stedet hos Borgerservice i alle kommuner. Det koster det samme som at få lavet et normalt pas at få lavet et nødpas. Det vil sige, at det koster 115 kroner for børn mellem 0 og 11 år, 142 kroner for børn mellem 12 og 17 år, 627 kroner for personer mellem 18 og 64 år og 377 kroner for personer over 65 år.

Politiet kan i nogle tilfælde også lavet passet i lufthavnen eller ved grænseovergange. Det tager dog stadig en halv til en hel time.

Forlængelse af pas

Det er også en mulighed af søge forlængelse af pas. Det kan du få, hvis dit pas er udløbet og du skal rejse inden et nyt pas kan leveres.

Du kan dog kun få en forlængelse af dit pas, hvis det er udløbet inden for de seneste tre måneder eller, hvis dit pas udløber inden for kort tid.

Forlængelse af pas sker på Borgerservice. Her bør du samtidig overveje, om det ikke var en god ide at bestille et nyt pas samtidig. En forlængelse af dit pas gælder nemlig kun til den konkrete rejse, du skal afsted på. Og du kan kun for forlænget dit pas én gang.

Hvor er et midlertidigt pas gyldigt?

Hvis du får lavet et nødpas er det som nævnt kun et midlertidigt pas, og det betyder, at det højst kan være gyldigt et år frem, og kun så lang tid som din rejse varer.

Det er dog ikke alle lande, der godkender et midlertidigt pas. For eksempel kan du ikke rejse ind i USA med at dansk nødpas. Du kan se en liste over forskellige landes regler på området hos Udenrigsministeriet.

Du skal næsten altid have et pas med på rejsen

Når du rejser uden for Norden, skal du som dansk statsborger altid medbringe dit pas.

Selvom der ikke er paskontrol inden for Shengen-området, skal du stadig have dit pas med dig under rejser til Shengen-lande. Den eneste undtagelse er ved rejser til lande i Norden (Norge, Sverige, Finland og Island). Her er det ikke nødvendigt, at du som dansk statsborger medbringer dit pas. Du skal dog stadig kunne identificere dig og skal derfor medbringe anden form for billedlegitimation. Du kan for eksempel blive afkrævet et bevis for, hvem du er, ved overnatning på hoteller og lignende.

Del din kommentar