Sådan bliver dine sneakers som nye

Undgå tørretumbleren og tandpastaen, når du rengør dine sko. Til gengæld skal du lave din research ordentligt, så du anvender de rigtige produkter og metoder

Skotypen sneakers er blevet yderst populær de seneste par år, og det har også sat skub i markedet for rengøringsmidler, der egner sig specielt til sko. (Arkivfoto)
Skotypen sneakers er blevet yderst populær de seneste par år, og det har også sat skub i markedet for rengøringsmidler, der egner sig specielt til sko. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

En flot kjole, en stilet jakke, et par smarte bukser - og et par beskidte, mudrede sko, der ødelægger hele billedet.

Dine sko har behov for en regelmæssig rengøring, hvis du ønsker at se præsentabel ud.

Og det kan både gøres på fornuftige og uhensigtsmæssige måder, hvis man spørger Mads Emil Grove Møller, som er stylist og modeformidler:

- Der er jo kommet en helt ny industri, der lever af at lave rengøringsprodukter specifikt til fodtøj, som især er populær hos de her sneaker-ekstremister, som samler på sko, fortæller han.

"Primitive midler"

Og selvom han måske selv kan falde ind under denne kategori, er han ikke for fin til at tage andre og mere primitive rengøringsmidler i brug, når han rengør sine gummisko.

- Jeg bruger ofte bare en balje med varmt vand og sulfo, en god mikrofiberklud og et håndklæde. Tandbørster er også god til at rense små sprækker, syninger og sko af mesh-agtigt materiale, siger han.

Skoenes vidunder-rengøringsmiddel

* Acetone, som man også finder i neglelakfjerner, fungerer rigtig godt til at fjerne skidt og pletter fra hårde gummisåler.

* Det er dog et meget stærkt kemikalie, som man skal være forsigtig med.

* Dub det på en vatrondel, og forsøg dig langsomt frem.

* Vær opmærksom på, at acetone vil fjerne farven på skoen, hvis materialet er malet.

Kilde: Kilde: Karl Fauerholt, indehaver af Karls Kicks, Clean Sneaks og skorens.dk.

Her går han minutiøst frem og fokuserer på en lille del af skoen ad gangen:

- Først tager jeg yderkanten af sålen, så snuden, så venstre side og så højre side. Det gør rengøringen mere overskuelig og detaljeret. Og så tørrer jeg efter med et håndklæde efter hver lokalbehandling, forklarer han.

Søg på nettet

Indehaveren af Karls Kicks, Clean Sneaks og skorens.dk, Karl Faurholt, anbefaler, at man altid søger gode råd på nettet, inden man begiver sig ud i rengøringen.

- Det er vigtigt at undersøge, om du skal bruge bestemte produkter og metoder til de forskellige typer af sko. Her skal man især være opmærksom på læder- og ruskindssko, siger han.

Samtidig er det en god idé at være kritisk over for mange af de ting, man kan finde på nettet:

- Folk kommer ind med pletter på skoene fra tandpasta, fordi de har set, at andre har brugt det til rengøring af sko på de sociale medier. Men det fungerer altså ikke særlig godt, siger han.

Doven - brug vaskemaskinen

Hvis man er den mere dovne type, kan vaskemaskinen også anvendes til nogle former for sko:

- Helfarvede stofsko kan godt komme i maskinen, hvis man vasker dem på max 30 grader med en lav omdrejning. Men farven kan godt finde på at løbe eller smitte af, siger Karl Faurholt.

Ifølge de to sko-entusiaster må man aldrig putte sine sko i tørretumbleren, da de kan miste deres form eller blive helt ødelagte.

Men ifølge Karl Faurholt, er det vigtigt, at man ikke tørrer skoene for langsomt:

- Hvis våde sko bare står i flere dage, kan de mugne. Og så er de altså ødelagte, advarer han.

Han foreslår derfor, at man i stedet stiller dem i et varmt og tørt rum, eller at man stiller dem udenfor til lufttørring.

Lufttørring af sko er Mads Emil Grove Møller også fan af. Han har dog dårlig erfaring med at tørre sko for hurtigt:

- Hvis man tørrer sko på radiatoren eller med en hårtørrer, kan dårlig lugt sætte sig fast i skoen, siger han.

Skift snørebåndene

Begge har god erfaring med, at rene eller nye snørebånd kan påvirke helhedsudtrykket af skoen betragteligt.

Her råder Mads Emil Grove Møller til, at man vasker snørebåndene i vaskemaskinen, mens Karl Faurholt råder til, at man køber et par billigt:

- Det er en god investering for at holde et par dyre sko pæne, siger han.

Powered by Labrador CMS