Sådan får du liv i de gamle håndklæder

Efter noget tid bliver mange håndklæder kedelige i farven og er stive i stedet for bløde. Her gælder det om at få kalken ud

Udgivet Opdateret

Efter noget tid kan håndklæder miste farve og blive ligeså hårde som sandpapir. Det kan skyldes, at der både er kalk- og sæberester i håndklæderne, men der er heldigvis råd for at få resterne ud.

Til at starte med kan du forsøge dig med eddike.

- Det kan være en god idé at putte lidt eddike med i vaskemaskinen for at få vasket sæberester og kalk ud, forklarer Charlotte Fischer, som er faglig leder på Teknologisk Institut.

Der er stor forskel på, hvor i landet problemet med kalk er størst. Det hårde vand findes især på Sjælland og i særdeleshed i København.

Brug citronsyre

Hvis dine håndklæder har brug for den helt store tur, og eddike i vaskemaskinen ikke er nok, så er det tid til at finde citron- eller eddikesyren frem.

- Hvis håndklæderne er stive, kan de lægges i blød i en spand med varmt vand og eddikesyre. Når det bobler, opløses kalken, siger Bolius' rengøringsekspert og indehaver af hjemmesiden Fru Grøn, Anne Grete Rasmussen.

Hvis du har hårdt vand i vaskemaskinen, så anbefaler både Anne Grete Rasmussen og Charlotte Fischer også, at du engang imellem tilføjer en afkalkningstablet, når du vasker tøj. Det fjerner både kalk fra vandet og vaskemaskinen.

Fyld vaskemaskinen godt op. Så sparer du tøjet for mange slag mod tromlen.
Fyld vaskemaskinen godt op. Så sparer du tøjet for mange slag mod tromlen.

En dårlig idé

Du kan også vaske med citronsyre, som vil fjerne kalken i maskinen og tøjet. Her skal du følge anvisningen på produktet.

Samtidig er det meget vigtigt, at du ikke vasker med vaskemiddel, når du afkalker med citronsyren. Blandes citronsyre og vaskemiddel fjernes der nemlig hverken snavs eller kalk.

Skyllemiddel er et populært værktøj mod stive håndklæder, men Anne Grete Rasmussen vil gerne advare imod, at man putter det i vaskemaskinen.

- Skyllemiddel er en dårlig idé i det lange løb. Hæng dine håndklæder udenfor i stedet. Det gør også håndklæderne bløde, siger hun.

Fyld maskinen

For at bekæmpe håndklædernes tendens til at blive stive og miste farve, kan det også være en god idé at behandle dem, inden du tager dem i brug første gang.

Charlotte Fischer forklarer, at man med fordel kan lægge håndklæderne i koldt vand i noget tid og derefter vaske dem i vaskemaskinen.

- Det er en god idé at få udblødt håndklæderne, når du har købt dem for at få imprægneringen og efterbehandlingen ud af stoffet, siger hun.

Og Charlotte Fischer har endnu et trick, der kan få dine tekstiler til at holde længere og samtidig gøre noget godt for miljøet: Fyld vaskemaskinen helt op.

- Hvis du kun har et håndklæde i vaskemaskinen, så støder det oftere mod tromlen og bliver mere slidt, siger hun.

Vask ved 15, 40, 60 eller 90 grader?

15-20°C: T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, og som ikke er bakteriefyldt og meget beskidt.

30-40°C: Vurder, hvor snavset tøjet er, og skru evt. ned på 30°C, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt.

60°C: Sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier fra fx opkast, diarre eller som du har gjort rent med på toilettet.

Koldvask ved 15°C eller 20°C i stedet for en almindelig kulørtvask, skåner miljøet, fordi din vaskemaskine ikke skal bruge energi på at varme vandet op.

Temperaturen, du kan vaske ved, afhænger dels af indstillingerne på din vaskemaskemaskine, og dels af dit vaskepulver.

Koldvask kræver, at du bruger koldvaskemiddel, da koldvaskepulver er tilsat nogle særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer. Almindeligt vaskepulver kan du derfor ikke bruge til vask ved 15°C-20°C
Bakterier dør ikke ved brug af koldt vand – uanset vaskepulverets type
Anvender du ofte koldvandsvaskemidler, er det vigtigt, at du kører en vask uden tøj én gang om måneden ved 90°C. Det er for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinen og dermed forebygge dårlig lugt

Bakterier og støvmider i tøjet forsvinder kun, når de er døde. Nogle dør ved 60°C, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 90°C.

Dræb bakterier og støvmider ved at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for tøjvask hos en almindelig familie.

Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C
Har en person i din familie lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe skal du vaske tøjet ved 60°C for at undgå smitte i familien. Er du syg, er det derfor praktisk at gå i tøj, der tåler 60°C
Er der pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urin bør vasketemperaturen være 90°C

Bakterier kan få tøjet og vaskemaskinen til at lugte surt og dårligt. Er du plaget af det, kan du vaske med en tom maskine ved mindst 90°C og efterfølgende et skylleprogram

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Powered by Labrador CMS