Det har man aldrig før haft held med

Operationen var en stor succes

Operationen blev udført som et eksperiment, hvor et levende menneske kunne indgå i forsøget. AFP PHOTO / Joe Carrotta for NYU Langone Health/Scanpix
Operationen blev udført som et eksperiment, hvor et levende menneske kunne indgå i forsøget.
Udgivet Opdateret

Den 25. september gik lægen Robert Montgomery og hans kolleger i gang med en vellykket operation af den slags, man aldrig før har haft succes med. 

Eksperterne formåede at transplantere nyren fra en gris over i et menneske, uden at menneskets immunforsvar i det samme afviste dyreorganet. Det skriver Reuters

Operationen fandt sted på et hospital i New York City, og grisen, hvis nyre man brugte, havde fået sine gener ændret i forsøget på at få den menneskelige krop til at acceptere det nye organ. Det lykkedes. 

Et eksperiment

Nyren blev ikke indopereret. Den sad fast på ydersiden af det menneske, der lagde krop til forsøget, en hjernedød kvinde i respirator, hvis pårørende havde givet tilladelse til operationen. Da forsøget var overstået, blev der slukket for respiratoren. 

Efter operationen holdt man øje med nyren på patienten i tre dage, før man indstillede eksperimentet, og Robert Montgomery fortæller Reuters, at det så ud til, at nyren fungerede, som man havde håbet og forventet, at den ville. 

Mangel på organer

Forsøget skal være med til at finde ud af, om man i fremtiden kan transplantere organer fra dyr til mennesker. 

Reuters skriver, at 107.000 mennesker i USA er på venteliste til en organtransplantation, og at 90.000 af disse venter på en nyre. Der er i skrivende stund en ventetid på tre til fem år på en nyre. 

Forskere leder derfor efter alternative veje til at få adgang til flere organer, og på den baggrund er man begyndt at ændre på DNA'en i grise, for at deres organer ikke bliver afvist af mennesker. 

Det er en chance

Robert Montgomery fortæller, at forsøget baner vejen for, at man i de kommende år kan give patienter, hvis nyrer er stoppet med at fungere helt, mulighed for en midlertidig nyre fra et dyr, indtil de kan få indopereret en ny nyre fra et menneske. 

Et af de næste skridt bliver, at flere mennesker stiller sig til rådighed for at få indopereret en nyre fra et dyr, og Robert Montgomery antager, at man kan finde velvillige patienter blandt grupper, der af forskellige årsager ikke har andre chancer for at overleve. 

- For den gruppe er dødeligheden til tider så høj som for visse former for kræft, og vi tænker ikke et sekund over at bruge ny medicin og nye forsøg på dem, hvis det kan give dem nogle flere måneder at leve i, siger Robert Montgomery til Reuters. 

Powered by Labrador CMS