Skip to main content

Sådan vil de løse varmekrisen

SF vil hjælpe husejere med gasfyr til at omlægge til ny varmekilde. Bankbogen må ikke blive et problem for at finde et alternativ, mener partiet

CitathistorieTV2 ØSTJYLLAND

Der skal være reel mulighed for, at alle kan gå fra naturgas til fjernvarme eller varmpumpe. Det mener SF.

Ifølge partiet er det langt fra alle, der har bankbogen eller friværdien til at investere i et nyt varmesystem, og ikke alle kan få et lån. Derfor skal der etableres en låneordning, hvis det står til SF.

- Realiteten er, at engangsudgiften for at omstille ofte er alt for høj til, at folk kan følge med, Rasmus Nordqvist, der er naturordfører for SF.

Kommer med udspil

Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at regeringen efter påske vil komme med et reformudspil, der blandt andet skal gøre Danmark fri af russisk gas.

SF’s forslag kan være et skridt på vejen, mener naturordføreren, ligesom det også kan sætte skub i den grønne omstilling.

Selve forslaget består af en række leje-, leasing- og lånemodeller, der skal gøre det muligt at komme hurtigst muligt i gang med omlægningen til ny varmekilde.

Vækker glæde

Finansieringen af de forskellige modeller skal komme fra Danmarks Grønne Fremtidsfond, mener partiet, og det vil betyde, at husejerne ikke skal betale et stort beløb på én gang.

Nyheden om, at SF har kigget nærmere på, hvordan de 400.000 husstande med gas kan hjælpes, vækker glæde i Stjær i Skanderborg Kommune.

Sure penge

Her bor Per Hedegaard, der lige nu betaler varmeregning efter varmeregning med hænderne for øjnene. Han vil gerne gå fra naturgas til fjernvarme. Men det er dyrt at skulle betale for rør, der skal gå fra fortovet og ind til huset.

- Det kan sagtens komme til at koste 50.000 kroner, siger han.

- Det ville være sure penge at bruge her og nu, vurderer han.

Et "varme-lån" er det nye bud fra SF.
Et "varme-lån" er det nye bud fra SF.Morten Bjørn Jensen/Ritzau Scanpix
Del din kommentar