Ubuden gæst kan forårsage massive ødelæggelser

Den kan komme til Danmark som blind passager, men det er vigtigt, at den bliver opdaget

Den japanske fyrrebuk er uønsket i Danmark.
Udgivet Opdateret

Hvis du får varer leveret på paller, har Landbrugsstyrelsen brug for din hjælp. 

Styrelsen skriver i en pressemeddelelse, at paller kan rejse med blinde passagerer, i form af uønskede skadedyr. 

Landbrugsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at man i 2021, indtil nu, har modtaget 162 anmeldelser om uønskede skadedyr i træballer, og anden træemballage. I 2019 modtog man 19 anmeldelser.

- Vi kan se, at flere er opmærksomme på de uønskede skadedyr, når de færdes i naturen. Men vi har også brug for at få alle, der får leveret varer på træpaller, til at holde øje med blinde passagerer i form af larver og biller. Nogle af billerne kan ødelægge hele skove, så dem skal vi simpelthen holde ude af Danmark. Derfor opfordrer vi alle til at holde udkig efter larver og biller, når de får leveret varer på træpaller eller andet træemballage, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Giv lyd

Den japanske fyrrebuk er en del af 10 skadedyr og plantesygdomme, Landbrugsstyrelsen tidligere har opfordret danskere til at holde øje med, når de færdes i den danske natur. 

Fyrrebukken kan bære rundt på skadelige rundorme, der i værste fald kan lægge hele fyrreskove ned, og det er på den baggrund, at det er vigtigt, at billen ikke får adgang til den danske natur.

– Hvis man ser et af de her skadedyr eller symptomer på plantesygdomme, så er det en rigtig god idé at tage et billede af det og sende til os. Et billede er en kæmpe hjælp, når vi skal vurdere, om det er en af de såkaldte karantæneskadegørere, som vi har pligt til at holde ude af Danmark. Faktisk har man som privat borger pligt til at anmelde det til os, hvis man ser en af de her alvorlige skadegørere. Så det kan jeg kun opfordre til, at man gør, har Kristine Riskær tidligere sagt i en pressemeddelelse.

Uønsket gæst

Landbrugsstyrelsen skriver, at træemballage, der importeres til EU, skal være behandlet, så der ikke kan følge levende insekter med og ISPM 15-mærket.

De mange anmeldelser om levende insekter i emballage indikerer, at det ikke er alle, der overholder de gældende regler, og i starten af juni måned blev Landbrugsstyrelsen kontaktet af en virksomhed fra Midtjylland, der havde lukket en blind passager ud fra en træpalle. 

Virksomheden fortalte, at passageren var en sort bille med lange følehorn, og det viste sig, at der netop var tale om den japanske fyrrebuk. 

I dette tilfælde blev pallerne destrueret, og man sikrede sig, at der ikke gemte flere blinde passagerer i afsendelsen.

- Træpaller og træemballage, som er ISPM 15-mærket, skal efter loven være enten varmebehandlet eller gasbehandlet, så der ikke kan forekomme insekter i træet. Men vi har desværre set flere eksempler på, at træ, der importeres til EU og er mærket, indeholder skadedyr, hvilket er en indikation på, at der ikke er sket korrekt behandling. Man skal derfor holde øje, uanset om pallerne har de rigtige mærker eller ej, siger Kristine Riskær.

Stikprøvekontrol

Landbrugsstyrelsen laver i forvejen stikprøvekontrol af træemballage, der importeres fra blandt andet Kina, Indien og Hviderusland, da erfaringerne viser, at der er stor risiko for at finde skadelige biller og larver i emballage sendt fra disse lande. 

Virksomheder, der modtager træemballage fra udlandet, kan også selv holde øje med deres varer. 

Landbrugsstyrelsen anbefaler, at man er opmærksom på dys af savsmuld under emballagen og levende biller eller laver på eller i træet. 

Man kan holde øje med, om et træ er knækket eller svagt, eller om mørkfarvning af træet skyldes larvegange. 

Hvis man mener at have fundet en uønsket gæst i en træpalle eller anden emballage, kan man på plantesundhed.dk anmelde eventuelle fund til Landbrugsstyrelsen. 

"Her skal du uploade billeder og notere findestedet. Gem gerne billen eller larven. Der er anmeldepligt," skriver Landbrugsstyrelsen. 

Powered by Labrador CMS