ANNONCE

Forbrugere advares: Kan ødelægge julehandlen

11. december 2019 06:45 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Midt i julehandlen advarer Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv mod for meget tillid til netbutikker.

Danske forbrugere har måske lidt mere tiltro til dansksprogede netbutikker, end hvad godt er. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv midt i julehandlen.

Dansk Erhverv har fået Norstat til at undersøge danske forbrugeres forhold til at handle i netbutikker.

Artiklen fortsætter under videoen

Her viser det sig blandt andet, at 61 procent af forbrugerne tror, at så længe netbutikken er på dansk, så kan man forvente, at varerne lever op til danske regler og love.

Selv om det juridisk set er korrekt, tyder alt på, at det er for rosenrødt et billede, når det kommer til netbutikker uden for Europa, lyder det fra de to organisationer.

– Det er nok en kende for optimistisk, desværre, siger Dansk Erhvervs markedschef for handel, Lone Rasmussen.

– For det er ikke altid en dansk netbutik, der gemmer sig bag en dansksproget hjemmeside. Man er nødt til som forbruger at være kritisk.

Masser af eksempler på problemer

En hjemmeside skal egentlig følge lovgivningen i det område, som den målretter sig mod. Derfor skal udenlandske netbutikker, der har en dansksproget hjemmeside, opfylde danske krav til varerne.

Det har de to organisationer dog indsamlet over 30 eksempler på, at de ikke gør. Det kan eksempelvis være, at produkterne indeholder stoffer, der er forbudt i Danmark.

Som eksempel har DR tidligere fundet legetøj i netbutikken Wish, der indeholdt hormonforstyrrende stoffer, som kan give børn dårlig sædkvalitet og misdannede kønsdele.

Hold dig fra dette

Forbrugerrådet Tænk fraråder ifølge vicedirektør Vagn Jelsøe at købe bestemte varer på nettet, hvis man ikke er sikker på, at producenten er fra EU-lande og dermed underlagt EU-lovgivning.

– Hold dig fra legetøj. Det handler om skarpe ting og små dele. Hold dig fra elektronik. Det kan bryde i brand eller være usikkert på anden måde, siger han.

– Og kosmetik. Fordi når der er kemi i tingene, så er det jo særligt følsomt, når det decideret er noget, vi smører på huden.

Nyt værktøj mod svindel

Newsbreak.dk har tidligere skrevet om redskabet Sikker Shopping.

Det er udviklet af TrygFonden og e-mærket, og er en browserudvidelse til Google Chrome.

Den viser små advarsler, når man havner på sider, som e-mærket mistænker for at være falske.

Projektet, der har været undervejs i et år, er det første af sin slags. Det er lavet med støtte fra Trygfonden.

– Jeg tror, vi alle kan genkende følelsen af, at der særligt inden for it-sikkerhed er mange gode råd at huske og holde styr på. Derfor støtter vi udviklingen af værktøjer, der kan gøre det lettere for den enkelte dansker at agere sikkert online, siger projektchef u Trygfonden Christoffer Elbrønd i en pressemeddelelse.

I galleriet over artiklen kan du se, hvordan Sikker Shopping virker.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu