Forbund: Handicappede mister tillid til kommuner

2. januar 2013 18:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forbund: Handicappede mister tillid til kommuner
Billede mangler

Dansk Handicap Forbund får flere henvendelser fra medlemmer, der kommer i klemme i det kommunale system. 
 Af: Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
 
Stadig flere handicappede danskere beder om hjælp, fordi deres samarbejde med kommunen går i hårdknude. I 2012 fik Dansk Handicap Forbunds rådgivningsteam 1.844 anmodninger om hjælp, en stigning på 12 procent i forhold til året før, viser en ny opgørelse.
 
Det er især problemer med de svære socialsager, der er i vækst. Således er antallet af komplicerede sager, hvor handicapforbundets socialrådgivere må træde til i et langvarigt rådgivningsforløb, steget med 33 procent, oplyser forbundet i en pressemeddelelse.
 
Udviklingen er bekymrende, mener landsformanden for Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen.
 
– Der er tale om et massivt tillidstab, som betyder, at mange borgere ikke tør henvende sig til kommunerne uden at have os med på sidelinjen. I de sager, vi går ind i, får vi mange beviser for, at kommuner træffer ulovlige afgørelser og undlader at overholde de basale spilleregler for retssikkerhed, siger hun.
 
Ifølge forbundets tillidsfolk mangler mange medlemmer ressourcer eller mod til at klage over kommunernes sagsbehandling, og dem er landsformanden særligt bekymret for.
 
– Disse borgere er reelt retsløse. Vi er nået til en smertegrænse, hvor systemet ikke kan løfte den opgave, som er beskrevet i lovgivningen, og vi må appellere til de ansvarlige politikere om at tage ansvar, siger Susanne Olsen.
 
Formanden for Kommunernes Landsforenings social- og sundhedsudvalg, borgmester Anny Winther (V) fra Rebild, beklager handicapforbundets kritik, men hun mener ikke, at det er kommunernes sagsbehandling, der svigter.
 
Stigningen i antallet af ansøgninger om hjælp er ifølge hendes vurdering et udtryk for to tendenser: Et voksende ønske fra borgernes side om at gardere sig kombineret med generelle nedskæringer og besparelser i det offentlige.
 
– Borgerne er blevet bevidste om, at de skal søge råd og vejledning, når der står meget på spil. Vi ser meget ofte, at de har pårørende eller bisiddere med til møder hos kommunen, og det er helt fint, siger Anny Winther.
 
– Men faktum er, at vi står i en ny økonomisk virkelighed, hvor vi som kommuner skal gøre vores yderste for at begrænse udgifterne. Rigtig mange handicappede borgere har fået justeret deres ydelser på grund af den økonomiske opbremsning, konstaterer hun.
 
Ifølge Anny Winther er styrket kommunikation løsningen på den svigtende tillid til kommunerne.
 
– Vi skal have afstemt borgernes forventninger med den økonomiske virkelighed, der er i kommunerne. Vi skal overholde loven og tage individuelle hensyn, men serviceniveauet er bare ikke det samme, som det var engang, siger borgmesteren.
 
Ifølge Dansk Handicap Forbund har medlemmerne fået helt eller delvist medhold i 63 procent af de klager, som forbundet var involveret i i løbet af 2012.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu