Forbund i chok: Brydning stryges af OL-programmet

12. februar 2013 19:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forbund i chok: Brydning stryges af OL-programmet
Billede mangler

Siden det første olympiske lege i nyere tid i 1896 har brydning været på OL-programmet. Men nu står sporten til at blive strøget af OL-programmet fra 2020, hvis det står til den internationale olympiske komité, IOC.

 

Den danske bryder Mark O. Madsen er fuld af ærgrelse oven på IOC’s udmelding.

– Jeg er hamrende ærgerlig for at være helt ærlig. Jeg synes i den grad, at det er en rigtig trist og ærgerlig udmelding, siger den danske bryder.

– Jeg sidder tilbage med en underlig smag i munden, og jeg er rigtig vemodig over det her. Nu hæfter jeg mig selvfølgelig ved, at det er en anbefaling, og at den endelige beslutning først ligger i september. Så jeg håber naturligvis, at der kan nå og ske nogle ting, der gør, at brydning kan få lov til at blive på det olympiske program, for det mener jeg i den grad, at sporten fortjener, siger Mark O. Madsen.

Også Dansk Brydeforbund er rystet over IOCs plan om at slette brydning som OL-sportsgren.

– Det er en kæmpe overraskelse. Jeg havde ellers haft på fornemmelsen, at de der folk, der sidder i verdensforbundet, FILA, har haft fingeren på pulsen med, hvor vi var i forhold til IOC. Men der har jeg så vurderet forkert. Jeg har hele tiden troet, at FILA var tæt på IOC, siger næstformand og presseansvarlig i Danmarks Brydeforbund, Erik Nyblom.

Der er plads til 26 sportsgrene på det olympiske program, og IOC ville sløjfe én sportsgren til fordel for en ny. Blandt kandidaterne til at tage over er den kinesiske kampsport wushu, sportsklatring, squash, karate og wakeboarding. Mange eksperter havde gættet på, at det var moderne femkamp, som ville få dødsstødet.

– Jeg var helt sikker på, at de ikke pillede ved brydning den her gang. Så det kom som lidt af et chok i og med, at jeg også har fulgt meget med i den politiske del i forhold til IOC. Når jeg har været i kontakt med vores verdensforbund, har jeg haft den fornemmelse, at de havde godt styr på det og vidste, hvad det krævede at forblive en del af OL – at vi var i god stald hos IOC, men det var vi så åbenbart ikke, siger Erik Nyblom, der frygter økonomiske konsekvenser af IOCs beslutning.

– Det kan nok desværre også få indflydelse, når vi skal forhandle med Team Danmark om støttekroner, når nu vi ikke er en OL-disciplin. Så jeg kan ikke så noget positivt i det her. Det kan jeg godt nok ikke, siger Erik Nyblom.

Indtil videre drejer afskaffelsen af brydning fra OL-programmet fra 2020 sig om en anbefaling fra IOC. Men eksperter forventer, at anbefalingen bliver fulgt, når den endelige beslutning bliver truffet, når IOC mødes i Buenos Aires i september.

Mark O. Madsen, der selv har deltaget ved OL to gange, er sandsynligvis ikke selv med mere i 2020. Men på sportens vegne er ærgrelsen stor.

– For mig kommer det ikke til at betyde det store, for jeg har i gåseøjne ét “godt” OL tilbage. Men på vegne af sporten og alle de nye talenter er jeg hamrende ærgerlig, siger Mark O. Madsen og fortsætter:

– Jeg har jo en kæmpe kærlighed til sporten, og jeg er forundret over, hvordan man er kommet frem til en beslutning om at pille brydning af et program, som brydning har været en del af, siden de antikke lege blev oprettet. Der er så mange talenter, der rent ud sagt kæmper røven ud af bukserne for overhovedet at få lov til at forsøge at kvalificere sig til et OL. I en sport som brydning er OL det absolut største, og OL betyder rigtig meget for brydning i Danmark og globalt.

Mark O. Madsen har deltaget ved OL i Beijing i 2008 og senest i London i 2012, hvor han nåede bronzekampen, som han dog tabte. Desuden har han vundet guld ved EM for juniorer samt VM-sølv og -bronze.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu