ANNONCE

Fordelagtig familieaftale kan blive dyr

31. juli 2019 06:33 | Af: Ritzau Fokus

Man kan frit låne hinanden penge - også inden for familien. Men pas på, hvis der skal afskrives på gælden undervejs.

Sønnike har overtaget jeres gamle bil til gengæld for et gældsbrev på 100.000 kroner.

Og som de venlige forældre har I måske allerede nu planlagt, at han ikke behøver at betale hele beløbet tilbage igen. For det kan jo nedskrives årligt med et gavebeløb.

På den måde undgår han at tage et dyrt lån i banken – og I kan bruge jeres økonomiske frihed til at hjælpe ham lidt på vej.

Men det er vigtigt, at der i juridisk forstand virkelig er tale om et lån – altså at der er en hensigt om at betale pengene tilbage. Det fortæller advokat Anne Broksø fra Danske Familieadvokater.

Ellers bliver det nemlig opfattet som en gave, og det koster i afgifter. Giver man for mere end 65.700 kroner om året, er gaveafgiften ifølge Skattestyrelsen 15 procent af beløbet derover.

Den vigtige sondring ligger i udformningen af lånet.

– Hvis långiver bliver generøs og får lyst til at give en gave, så kan man nedskrive gælden op til det årlige gavebeløb, siger Anne Broksø og tilføjer:

– Men man kan ikke skrive det ind i låneaftalen, at lånet nedskrives med det årlige gavebeløb. Så bliver man beskattet af hele beløbet, man har lånt.

Tænk jer om

Det må altså ikke være et aftalevilkår – det skal være en årlig beslutning, at man vil nedskrive gælden.

Skattemyndighederne har tidligere fældet dom i en sag, hvor en søn overtog sin mors hus. Det blev betalt med et gældsbrev fra søn til mor.

I gældsbrevet indgik formuleringen, at der “afdrages per år med det beløb, som en enlig forælder skattefrit må forære søn/datter”. Og det fik hammeren til at falde, da moren døde og boet blev behandlet.

Formuleringen fik nemlig myndigheden til at tolke, at der aldrig havde været en intention om at betale gælden af. Og dermed blev det vurderet som en gave.

Sønnen fik derfor en regning på gaveafgiften af husets pris – minus bundbeløbet for afgiftsfri gaver.

Og man skal faktisk kunne dokumentere, at det er en årlig beslutning at nedskrive gælden med det afgiftsfri gavebeløb.

– Det kan man gøre ved at lave et lånedokument, hvor der står, at gælden forfalder på anfordring, siger Anne Broksø.

Det betyder, at man skal betale gælden, i det øjeblik udstederen beder om det.

– Og så kan man godt vågne 2. januar og nedskrive gælden som en gave til sin søn. Så skriver man dato og sætter en underskrift, siger hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu