Foreningslivet skal ind i folkeskolen

17. marts 2013 01:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Foreningslivet skal ind i folkeskolen
Billede mangler

Kulturminister Marianne Jelved (R) vil fremover forpligte skolerne til et samarbejde med lokalområdets kultur- og idrætsorganisationer om at udfordre og danne kommende generationer i aktivitetstimer, som skal stimulere børnene fysisk og aktivt, skriver Politiken.

 

»Jeg skruer op for ambitionerne nu. Vi har erkendt, at der er brug for lovgivning, der sikrer, at musikskolerne, de frivillige idrætsforeninger og museerne bliver en del af hverdagen i skolen, og vi opfordrer skolerne til at lave partnerskabsaftaler med resten af kunst- og kulturlivet i lokalområdet«, siger Marianne Jelved til avisen.

Kulturministeren har afstemt kravet med undervisningsminister Christine Antorini (S), der leder forhandlingerne om folkeskolereformen.

I regeringens folkeskolereform spiller aktivitetstimerne en væsentlig rolle. Sammen med flere undervisningstimer kommer de til at forlænge børnenes skoledag betragteligt.

I fremtiden får børn i børnehaveklassen til 3. klasse en 30-timers skoleuge, mens børn i 4. til 6. klasse skal gå i skole i 35 timer om ugen. Skolens ældste klasser skal gå i skole i 37 timer hver uge.

»Folk siger, regeringen vil lave en heldagsskole og tage al fritiden fra børnene. Men det gør vi ikke. Vi laver ikke en heldagsskole, vi laver en helhedsskole. De praktiske og musiske fag har været underprioriteret længe, og nu skal de opprioriteres«, siger Marianne Jelved.

Venstre er med på ideen om at et styrket samarbejde mellem skoler og foreningsliv, men så længe der ikke er aftalt en ny overenskomst mellem lærere og kommuner, er det for tidligt at snakke om et forpligtende samarbejde, mener undervisningsordfører Karen Ellemann (V).

»For Venstre er det ikke et mål, at skoledagen bliver længere. Målet er, at det faglige niveau skal forbedres. Det er afgørende, at skolen er et lærested, ikke et værested«, siger Karen Ellemann.

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) er begejstrede for ideen.

»Vi har i mange år plæderet for mere fysisk aktivitet i skolerne. Det her er selvfølgelig ikke uden problemer for foreningslivet, fordi omkring 10-12 procent af foreningerne i dag har aktiviteter inden klokken 15. Men vores tilgang er, at der kan findes løsninger på det.«

»Man kan ikke forpligte det frivillige foreningsarbejde eller den enkelte forening til at stille trænere eller instruktører til rådighed. Men vi ser store muligheder i at tilføre idrætsundervisningen den ekspertise, den organiserede idræt ligger inde med,« siger direktør Karl Christian Koch til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu