Forgældede danskere kan ikke betale af

14. marts 2013 10:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forgældede danskere kan ikke betale af
Billede mangler

Familien Danmark har fået sværere ved at betale regningerne. Gælden til de offentlige kasser, skattevæsnet, kommunerne, DSB, politiet og andre offentlige myndigheder vokser hele tiden, og endda med foruroligende hast. Det skriver Politiken torsdag.

 

I perioden marts 2011 til december 2012 er danskernes gæld til de offentlige kasser, de såkaldte »personrestancer«, vokset fra 23,7 milliarder til 32,3 milliarder kroner. Det er en stigning på mere end otte milliarder kroner på mindre end to år, viser en ny opgørelse fra Skat.

Skatteadvokat Eduardo Vistisen siger til Politiken, at det er så voldsom en udvikling, at den ikke alene kan forklares af finanskrisen.

»Det, vi kan se af disse tal, er jo, at det er den nyere gæld, der ikke bliver betalt. Det kan man altså ikke blive ved med at forklare med tidernes ugunst. Det ser ærligt talt ud, som om Skat ikke har formået at sætte en prop i hullet, og det er stærkt bekymrende,« siger han.

Inddrivelsesdirektør i Skat, Jens Sørensen, erkender, at der er tale om en betydelig og beklagelig stigning i personrestancerne til Skat.

»Vi står midt i en økonomisk krise, der er masser af konkurser, og derfor er det rigtig vanskeligt at inddrive gæld både fra borgere og virksomheder. Det kan vi i allerhøjeste grad mærke,« siger han til Politiken.

Han uddyber med, at mange af de sager, Skat har liggende til overvågning, er personer som ikke kan betale deres regninger lige nu og her.

»En stor del af de personer, der skylder penge til kommunerne, er desuden kendetegnet ved at være i den såkaldte lavindkomstgruppe, hvor indkomsten er så lav, typisk omkring de 100.000 kroner om året, at vi ikke lovgivningsmæssigt må og kan inddrive gæld hos dem,« siger han.

De samlede restancer, altså både person-, erhverv-, og kommunalrestancer, har været støt stigende i årevis og nærmer sig nu 80 milliarder kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu