ANNONCE

Forglemmelse kan koste dig tusindvis af kroner

3. juli 2020 13:22 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sluk for standbystrømmen på dine apparater - især hvis du har større børn, der bruger dagene foran en gamingcomputer eller spillekonsol.

Forglemmelse kan koste dig tusindvis af kroner
Et gammelt tv kan koste dig op mod 160 kroner om året i standbystrøm, og det er særligt ældre enheder, der kan have et højt forbrug af strøm, når de står i standby. Genrefoto.

Hvis du er typen, der tager på ferie uden at slukke for strømmen på de af hjemmets enheder, der ikke har brug for at være tændt, mens du ikke er hjemme, har du mulighed for at spare penge i fremtiden.

Vejen til at gøre en besparelse på både 1000 kroner og helt op mod 2500 kroner går via overblik og planlægning, og ved at slukke for enheder, der ikke har brug for at være hverken tændt eller stå på standby.

Hvad skal være tændt?

Ved at have styr på, hvilke af husets enheder der godt kan tåle at stå slukket, kan en gennemsnitlig familie ifølge NRGi Elsalg spare 1000 kroner om året på deres elregning, et beløb der ifølge energikoncernen Ørsted kan stige til hele 2500 kroner.

Alligevel får hver tredje dansker ikke slukket for standbystrømmen, viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Megafon har lavet for Spar Nord og NRGi Elsalg.

– Tommelfingerreglen er, at man kan slukke for standbystrøm på alle de ting, der har en diode, som står og lyser, siger Søren Bach-Pedersen, der er energirådgiver i Ørsted.

Undtagelsen er fryseren og køleskabet, som du skal lade stå standby.

De store strømslugere

Til gengæld er nogle af de store strømslugere apparater som PlayStation, Xbox eller computer.
– Har man børn, der sidder med større gaming-computere, skal man være opmærksom på, at de sluger en pæn mængde strøm, når de står standby, siger Søren Bach-Pedersen.

Mange apparater er blevet mere energieffektive med tiden, og du skal derfor være særligt opmærksom på at slukke for standbystrømmen på apparater, der er produceret inden 2013.

Men det kan også betale sig at slukke for nyere produkter, understreger Daniel Benner, der er fuldmægtig i Energistyrelsen.

– Vi får flere og flere produkter, der står standby i hjemmet, og derfor anbefaler vi, at man sørger for at slukke for hver enkelt, siger han.

Enheder kan mere

Samtidig får produkterne flere og mere krævende funktioner. Vores fjernsyn skal være et smart-tv, der kan gå på Netflix. Spillekonsollen skal have plads til flere apps og kunne klare en højere opløsning.

For nogle apparater betyder det, at de har et standbyforbrug på 12-15 watt, og med en pris på lidt over to kroner for en kilowatt-time i Danmark kan det på et år løbe op i omkring 200 kroner per apparat.

– Spilleapparaterne bruger en masse standbystrøm på at vedligeholde, hvor du er i spillet, så de kan blusse hurtigt op og sende dig tilbage igen, siger Daniel Benner.

Han anbefaler, at du slukker for standbystrømmen hver dag og ikke kun, når du er væk i længere tid.

Du skal ikke være bange for, at indstillingerne på de forskellige apparater går tabt, når du har haft slukket for kontakten.

Det eneste minus ved at slukke helt for strømmen er, at eksempelvis tv-bokse og spillekonsoller kan være lidt længere tid om at starte op igen.

Også luft-, vand- og varmeanlæg bruger ofte unødigt standbystrøm.

Kilde til billedtekster: Energistyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu