Forhøjet erstatning til kviksølv-skadet

27. november 2012 06:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forhøjet erstatning til kviksølv-skadet
Billede mangler

En tidligere Danisco-ansat får nu forhøjet erstatning efter datidens lemfældige omgang med tungmetaller som kviksølv.
 
En tidligere Danisco-ansat på Grindstedværket får nu forhøjet sin erstatning med 330.000 kroner efter kviksølv-forgiftning.
 
Fødevaregiganten, der i dag er ejet af amerikanske Dupont, har allerede betalt 1,3 millioner kroner til den arbejdsskadede mand.
 
Men de alvorlige langtidsvirkninger af arbejdet med kviksølvet giver manden og to kolleger, der også har fået deres sygdomme anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen, ret til tillæg til erstatning, lyder det fra Dansk Metal.
 
– Vi har netop landet en aftale med Dupont, som giver de af vores medlemmer der har fået anerkendt deres sygdom i Arbejdsskadestyrelsen ret til en yderligere kompensation fra Dupont, siger Peter Poulsen, der er souschef i Dansk Metals arbejdsmiljøsekretariat.
 
Manden, der har fået i alt 1,6 millioner kroner, har arbejdet på Grindstedværket i 1970’erne, hvor det endnu ikke var alment kendt, at kviksølv havde alvorlige langtidsvirkninger og bl.a. kunne forårsage hjerneskader og tandskader.
 
Imidlertid er det ikke alle, der har været udsat for kviksølvpåvirkning, der er opmærksom på, at helbredsproblemer kan skyldes den påvirkning.
 
Og ifølge Dansk Metal er reglerne i Danmark får dårlige, når det først sent konstateres, at der er tale om en arbejdsrelateret lidelse.
 
Derfor har det været besværligt at overbevise systemerne om, at skaderne skulle anerkendes af både Arbejdsskadestyrelsen og Dupont 35 år efter, medlemmerne arbejdede med kviksølvet.
 
– I bund og grund kunne Dupont have valgt at trække sagen i langdrag, men det er lykkedes os sammen med 3F at finde en løsning, som både vi, 3F og Dupont er godt tilfredse med. Sådan en kompensation er ikke noget, det offentlige sikrer folk, men kun noget, som rigtige fagforeninger forhandler sig til med arbejdsgiveren, siger Peter Poulsen
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu