ANNONCE

Forkert vaccineteknik kan være skyld i blodpropper

23. marts 2021 07:07 | Af: Newsbreak.dk

Vaccine skal i musklen - ikke i blodet. Vaccineansvarlige læger i Nordjylland fastslår, at alle i regionen er oplært i den korrekte teknik, der betegnes som "børnelærdom". Nu indskærpes reglerne

Forkert vaccineteknik kan være skyld i blodpropper
Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Citathistorie: Nordjyske

Nordjyske læger, med ansvar for vaccinationer, er fulde af undren over, at man nogle steder i landet har benyttet en forkert teknik ved vaccination mod covid-19, som i værste fald kan have medført blodpropper og dødsfald. Det skriver NORDJYSKE.

Det helt afgørende ved en vaccination er, at vaccinen kommer ind i muskulaturen og ikke havner i blodbanen. Det skal man sikre sig ved såkaldt “aspiration”, hvor man, efter at at have stukket nålen ind, trækker stemplet ganske let tilbage.

Den manøvre vil afsløre lidt blod i kanylen, hvis man ved en fejl har ramt et blodkar og ikke kun skuldermusklen – man skal i så fald finde et andet sted at vaccinere.

– Der er tale om potente stoffer, der ikke må sprøjtes direkte ind i blodbanen, men skal absorberes langsomt af organismen, understreger lægefaglig direktør Palle Juelsgaard, ansvarlig for det præhospitale område i Region Nordjylland.

– Jeg har flere gange undret mig, når jeg så, hvordan de vaccinerede i de indslag, der blev vist på tv. Det var tydeligt, at man ikke aspirerede, til trods for, at det er den helt klassiske og gængse fremgangsmåde, siger han til NORDJYSKE.

Kan muligvis forklare blodpropper

Sundhedspolitisk Tidsskrift beskrev forleden eksempler på, er der vaccineres “uden aspiration”, hvilket muligvis kan forklare de få, men alvorlige tilfælde at blodpropper, som nu undersøges nærmere.

”Hvis vaccinen gives forkert og rammer ind i blodbanen – og ikke kun i skuldermuskulaturen – kan det i værste fald give en så voldsom, systemisk og inflammatorisk reaktion, at det kan føre til mange små blodpropper i blandt andet lunger,” forklarede Niels Høiby, professor og overlæge ved Københavns Universitet og Rigshospitalet, i Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Helt grundlæggende teknik

Palle Juelsgaard undrer sig over, at den ifølge ham “helt grundlæggende teknik” med at aspirere, ikke nødvendigvis er standard.

– Det er børnelærdom for alle, der vaccinerer, så jeg ville egentlig forvente, at det var den metode, man brugte alle steder, siger Palle Juelsgaard og understreger, at det er den måde alle paramedicinere i Nordjylland vaccinerer på, og også oplærer andre i at vaccinere.

Region Nordjyllands vaccineansvarlige, overlæge Jan Nybo, bekræfter over for NORDJYSKE, at alle der vaccinerer mod covid-19 i Nordjylland, primært lægestuderende og sygeplejersker, er oplært i den korrekte teknik. Metoden får de genopfrisket på et kursus, der er standard for at blive godkendt til at vaccinere i Nordjylland.

Statens Serum Institut har efter den aktuelle mistanke skrevet en kort tilføjelse til sin vejledning hvor man nu – indtil videre – anbefaler “at aspirere inden indgift”. Men det understreges samtidig, at det udelukkende sker “ud fra et forsigtighedsprincip”.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu