ANNONCE

Beskyt dig: Undgå feriesvindel på telefonen

3. juni 2019 15:28 | Af: Ritzau Fokus

Lad dig ikke lokke af åbne netværk, og undlad også ukritisk at koble dig på lukkede netværk. Kriminelle kan kigge med, advarer e-trusselsanalytiker.

Leder du efter en lækker restaurant i Paris, shoppinggaden i London, hotellet i Thailand eller bungalowen på Bali, er vejviseren ofte lige ved hånden.

Med smartphonen i lommen er der mange muligheder for at få online assistance.

Men kobler du dig på tilfældige netværk, kan du risikere at blive kigget virtuelt over skulderen og blotte dine oplysninger, advarer e-trusselsanalytiker Bogdan Botezatu fra sikkerhedsvirksomheden Bitdefender.

– Inden for EU kan man bruge sin egen data, uden at der kommer roamingtakster på.

– Men uden for EU kan man blive fristet til at logge på wi-fi, for ellers kan det blive meget dyrt. Men det øger risikoen for at blive kompromitteret, siger Bogdan Botezatu.

Snyd kan være godt skjult

Metoderne er blevet mere raffinerede, og kriminelle kan give netværkene navne, så de ligner sikre wi-fi-forbindelser – for eksempel med navn efter en lufthavn eller store kendte cafékæder i nærheden.

I stedet bliver du ført til en phishing-side, hvor de kriminelle franarrer dig dine oplysninger.

– Ofte skal man skrive en række oplysninger eller oprette en bruger for at tilgå nettet. Men man skriver dem direkte til de kriminelle, siger Bogdan Botezatu.

Søg desuden altid gennem en vpn-forbindelse, anbefaler Rådet for Digital Sikkerhed.

En vpn-forbindelse krypterer dine aktiviteter på telefonen og kommer som et stykke software, du skal installere på telefonen.

Selv på lukkede netværk kan du ikke være sikker

Brug også sådan en forbindelse, selv om du befinder dig på dit hotel, hvor du har fået oplyst både brugernavn og password til det pågældende wi-fi.

– Selv hvis du bruger et lukket netværk, er der stadig god grund til at kryptere din forbindelse, siger rådets formand, it-sikkerhedschef Henning Mortensen.

– Hotellet kan i princippet se al din trafik på telefonen, hvis ikke forbindelsen er krypteret. Du ved reelt set ikke, om hotellet er i lommerne på kriminelle, eller om det bliver overvåget, uddyber han.

Cybersikkerheden begynder, allerede inden du tager afsted. Download for eksempel de apps, du gerne vil bruge under ferien – som kommunikationsapps og bookingsider.

Men se godt efter, hvad du lægger ind på telefonen. Bitdefender har set falske apps i omløb, som til forveksling ligner kendte, troværdige apps.

Downloader du en falsk app, giver du kriminelle direkte adgang til dine oplysninger, advarer Bogdan Botezatu.

– Skal du alligevel downloade en app under ferien, så gå direkte ind på udbyderens officielle hjemmeside, som typisk har et direkte link til den ægte app, siger e-trusselsanalytikeren.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu