ANNONCE

Forskellen på liv og død kan være 10 km/t

22. november 2019 10:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Du synes måske ikke, en lille overskridelse af hastigheden kan have den helt store betydning. Måske denne artikel kan gøre dig klogere?

Fart dræber. De ord er vi blevet tudet ørerne fulde af.

En statistik viser da også, at 416 personer i perioden 2012-2017 blev dræbt i en trafikulykke, hvor en eller flere kørte for stærkt i forhold til enten den skiltede hastighed og/eller forholdene. Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Over artiklen har vi lavet nogle eksempler på, hvor stor forskel det gør, hvis du overskrider hastigheden en smule. Her kan du se, hvor stærkt, du kører, når du rammer en forhindring – i forhold til, hvis du havde overholdt hastigheden – og på den måde fået stoppet i tide.

Vi kan næsten love, du vil blive overrasket over, hvor stærkt det rent faktisk er.

“Fart er den største dræber i trafikken. For høj hastighed er skyld i halvdelen af alle dødsulykker og kan både være årsag til, at ulykken sker, og grunden til, at ulykken bliver så alvorlig”, skriver Rådet for Sikker Trafik.

Artiklen fortsætter under videoen

Alle eksempler er venligst udlånt af Rådet for Sikker Trafik og udregnet efter en reaktionstid på 1,5 sekunder.

– Den bremselængde, der er brugt, er en gennemsnitlig bremselængde. Det er også den, som bilinspektører arbejder ud fra, siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik, til Newsbreak.dk.

Det betyder ifølge Gudmandsen, at der under andre forhold også kan være andre bremselængder.

Standelængde

Måske har du også hørt ordet ‘standselængde’? Standselængde er summen af reaktionstiden og bremselængden. Det vil sige, at de meter, du kører fra du opdager en eventuel forhindring til du når at træde på bremsen, lægges til selve bremselængden.

Men tag en tur i galleriet – det kan være, det kan få dig til at være ekstra opmærksom på selv de små overskridelser.

Har du lyst til at tage den interaktive test, kan du gøre det hos Rådet for Sikker Trafik HER.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu