Forsker: De to helligdage er ikke hellige

22. maj 2012 17:44 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forsker: De to helligdage er ikke hellige
Billede mangler

Hvis lønmodtagerne føler sig trygge ved LO-formandens afvisning af at opgive to af årets helligdage, så kan det let vise sig at være en falsk en af slagsen.
For både store bededag og endnu en helligdag kan sagtens miste deres status som fridage efter trepartsforhandlingerne, mener arbejdsmarkedsforsker professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.
– Harald Børsting har ikke spillet noget som helst af banen endnu. Han har ikke sagt nej til at røre ved helligdagene. Han har kun sagt, at der er flere løsninger, og at vi må se på situationen, når der opstår mangel på arbejdskraft, siger han til Newspaq.
Trepartsforhandlingerne bliver intense i de kommende uger og skal formentlig ende med en rammeaftale 1. juli, en række hensigtserklæringer, som igen skal udmøntes til lovgivning og indarbejdes i de kollektive overenskomster.
Hvis en eller flere helligdage bliver konverteret til arbejdsdage, så har fagbevægelsen leveret de fire milliarder kroner ekstra til statskassen og arbejdskraft svarende til 20.000 fuldtidspersoner, som er forudsætningen for en aftale. Og fordelen for parterne er, at Folketinget kan lovgive om at droppe helligdagene, uden at indgrebet bliver sendt til afstemning i forbindelse med de kommende overenskomster.
Her har flere forbund under hovedorganisationen LO, bl.a. FOA og HK dog slået sig i tøjret og blankt afvist at skulle opgive flere af årets fridage.
Men derfor kan en eller flere helligdage sagtens vise sig at blive klausuleret til en situation med stor efterspørgsel på arbejdskraft og en ledighed, der ryger under en magisk grænse på eksempelvis 100.000, vurderer Henning Jørgensen.
– Harald Børsting. konstaterer, at der er tilbagemeldinger fra fagbevægelsen der gør, at det ikke går lige nemt med at tage to helligdage. Men jeg mener, det er meget sandsynligt, at en eller flere indgår i forhandlingerne. Det kan blive sådan, at man vælger at klausulere løsningen i forhold til manglen på arbejdskraft på længere sigt. Eksempelvis hvis ledigheden kommer under 100.000, at så ryger helligdagene, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu