Forsker forventer samlet OK-ja

26. marts 2012 13:36 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forsker forventer samlet OK-ja
Billede mangler

Nej-kampagnen i en lang række af landets byggefagforeninger til overenskomstforslaget kommer næppe til at ende med storkonflikt.
Det vurderer arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
“Det bliver ikke et samlet nej. Men det er givet, at der er mange folk i 3F’s byggegruppe, der er frustererede over overenskomstforløbet, hvor arbejdsgiverne ikke ville tage mere ansvar for en dansk arbejdsmarkedsmodel,” siger han.
Blandt nej-sigerne er den store 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, malerne i København, Stilladsarbejdernes Landsklub, byggefagforeninger i Aarhus, 3F Frederiksborg og byggefolk i 3F Randers, Aalborg og Horsens. Blik- og Rørarbejderforbundet anbefaler som forbund deres medlemmer at sige nej.
Flemming Ibsen er overrasket over, at topfolkene i 3F har sagt god for nej-kampagnen. For de har allerede godkendt mæglingsforslaget i byggegruppen og 3F’s øverste ledelse, hovedbestyrelsen.
“Byggegruppens formand og forbundsformanden har givet fuld medløb til nej-kampagenen, hvor man kritiserer arbejdsgiverne og på sin vis undsiger overenskomstens indhold. De skulle jo forsvare deres forlig. Det her er ikke traditionel god forhandlingsskik,” siger Flemming Ibsen.
Nej-kampagnen skal formentlig ses som et signal til arbejdsgiverne i Dansk Byggeri om, at til de næste overenskomstforhandlinger, så skal der tiltag imod social dumping på bordet.
Det drejer sig især om tredjepartsansvar og højere mindsteløn, så underleverandører i byggeriet bliver forpligtet til at overholde overenskomsterne og østarbejdere ikke udkonkurrerer dansk arbejdskraft.
“3F’s topfolk må være overbeviste om, at det her er en gratis omgang, sådan at det her bliver stemt hjem. For jeg tror absolut ikke, de har lyst til at sejle ud i en storkonflikt med de konjunkturer, vi har for øjeblikket. Nu lægger man pres på arbejdsgiverne og siger, at de vil blive mødt samme krav næste gang og ønsket om et bedre resultat,” siger Flemming Ibsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu