Forskere advarer: Denne medicin kan have alvorlige konsekvenser

10. oktober 2017 20:15 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Tal med din læge, hvis du får mavesårsmedicin, råder forskere efter bevis for, at medicinen kan skade leveren.

Forskere advarer: Denne medicin kan have alvorlige konsekvenser
Forbruget af potentielt farlig mavesårsmedicin er fordoblet siden år 2000. Forskere mener, at for mange danskere får medicinen uden reelt at have mavesår men snarere udbredte lidelser som halsbrand og sure afstød. Foto: Colourbox.com/Colourbox.com

Omkring hver tiende dansker tager medicin mod mavesår. Men medicinen kan skabe en tarmflora, der fremmer alvorlige leverskader, viser et nyt studie.

Studiet offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications tirsdag. Det afslører en klar forbindelse mellem forbruget af de udbredte såkaldte syrepumpehæmmere og risikoen for senere at udvikle alvorlig leversygdom som skrumpelever.

– Udbredt medicin som Lansoprazol og Pantoloc ændrer pH-værdien i mavesækken og mindsker mavesyreproduktionen, hvilket netop er formålet, siger speciallæge i leversygdomme og seniorforsker ved Aarhus Universitet Peter Jepsen.

Fakta

Sådan opdager du mavesår

Faresignalerne, man skal holde øje med, er ifølge Netdoktor.dk:

  • Blodig, sort eller tjæreagtig afføring.
  • Kvalme eller opkast med blod eller kaffegrumsagtig opkast.
  • Ufrivilligt vægttab.
  • Blodmangel.
  • Pludselige svære mavesmerter.

Kilde: Netdoktor.dk

– Men den ændrede syrebalance giver samtidig bedre betingelser for nogle af de bakterier, der fremmer leverskader.

Peter Jepsen har bidraget med danske registerdata til en undersøgelse udført i samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital og forskere på universitetet i San Diego i USA.

Risiko for skrumpelever

I den danske del af studiet deltog knap 5000 danskere, der havde fået registreret en sygehusdiagnose for skadeligt alkoholforbrug. Hver femte af dem brugte syrepumpehæmmere, og de havde større risiko for at udvikle skrumpelever end dem, der ikke brugte syrepumpehæmmere.

Forbruget af mavesårsmedicin primært via recept er fordoblet over de seneste 15 år. Så pilen peger på lægerne.

– Mange bruger medicinen med god grund. Men vi tror også, at for mange får den på for løst grundlag og alene på grund af sure opstød og halsbrand, siger Peter Jepsen.

Lægen bør overveje

De anbefales i stedet et fire ugers behandlingsforsøg med medicinen.

– Hvis behandlingen ikke har effekt, bør den ophøre. Har den effekt, bør den justeres til den mindste effektive dosis, og der bør laves behandlingspauser for at revurdere effekten, siger Peter Jepsen.

– Mavesårsmedicin er god i mange tilfælde. Men lægen bør overveje i hvert tilfælde, om medicinen er rette valg til netop denne patient, siger han.

 

 

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu