Forskere afslører: Derfor har denne hunderace krystalblå øjne

15. oktober 2018 21:36 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

I evigheder har hundeelskere verden over undret sig over, hvorfor den sibiriske slædehund har krystalblå øjne. Nu giver forskning svaret.

Menneskets bedste ven. Sådan er der mange, der betegner hunden. Men samtidig er der forskere, der i årevis har undret sig over, hvorfor den sibiriske slædehund, også kaldet sibirisk husky, altid har krystalklare blå øjne. Det ved de så nu.

Forskere har i årevis foretaget DNA-test, der har prøvet at finde ud af, hvorfor de populære hunde har haft de bjergtagende øjne. I det største studie til dag, som sammenligner hundes genetiske profiler, så lykkedes det forskere at finde den genetiske tvist, der gør, at hundene har de babyblå øjne.

I galleriet til artiklen, kan du se grunden til den særlige øjenfarve, samt hvad man skal være opmærksom på med hunden.

Kæmpe undersøgelse

Mere end 6000 hunde er blevet undersøgt gennem gentests, der samtidig har undersøgt hundenes ophav, race og risiko for genetiske fejl. Forskerne fandt ud af, at der var en genetisk ændring, også kaldet mutation, på hundenes 18. kromosom.

– Det er stort, at et privat firma har kunnet samle så mange prøver, men også for to formål. Det, at de kan gøre det med et kommercielt islæt, men også for at skabe mere forskning. Hver eneste ejer af de hunde, der har været med i testen, har ikke alene inspireret det arbejde, vi laver, men også bidraget til studiet. Det virkelig cool, siger Bridgett von Holdt, der er biolog på Princeton University til National Geographic.

Den sibiriske husky stammer fra det nordøstlige Sibirien. Den første gang, at man i vesten hørte om hunden, var i 1909, hvor den deltog i et hundeslædeløb i Nome, Alaska.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu