Forskere bekymret over regeringens indgrebsløfte

18. marts 2013 13:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forskere bekymret over regeringens indgrebsløfte
Billede mangler

Regeringen sætter den danske model og Forligsinstitutionen ud af spil, hvis den rent faktisk har lovet Kommunernes Landsforening (KL) at gribe ind og diktere en overenskomst, hvis lærerne ikke vil gå med til en ændring af arbejdstidsreglerne.

 

Sådan lyder meldingen fra to arbejdsmarkedsforskere, efter DR søndag afslørede, at regeringen på et møde i Finansministeriet i november 2012 lovede KL at lave et indgreb, hvis det skulle komme til en konflikt med lærerne.

»Hvis det er rigtig, og indicierne holder, så har hele overenskomstforløbet været et skuespil. Og så er det også et skuespil, der foregår i Forligsinstitutionen i øjeblikket,« siger Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Berlingske erfarer, at regeringens økonomiudvalg nedsatte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Finansministeriet, KL og Ministeriet for Børn og Undervisning, hvis formål var »at forberede overenskomstforhandlingerne på det offentlige område i 2013, herunder at understøtte de fælles mål om en øget undervisningsandel af arbejdstiden i folkeskolen og gymnasiet«, som det står i arbejdsgruppens kommissorium.

Men der er ikke noget underligt i, at KL og regeringen taler sammen om kommende forhandlinger, siger Jesper Jørgen Due, der er professor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) under Københavns Universitet.

»Det ville være mere overraskende, hvis politikere i regeringen og kommunerne ikke talte sammen i forhold til at skulle gennemføre en ny folkeskolereform,« siger han.

Det er først kritisabelt i forhold til den danske model, hvis regeringen har lovet at stå KL bi med et politisk indgreb.

»Man bryder nogle meget vigtige principper, som har været gældende på det danske arbejdsmarked. Så tilsidesætter man Forligsinstitutionen og undergraver dens autoritet, og det har jo været en af de vigtigste institutioner på det danske arbejdsmarked,« siger Jesper Jørgen Due.

Henning Jørgensen kalder det »bekymrende«, at regeringen reelt er med til at suspendere den danske model og opfordrer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og kompagni til at holde sig i behørig afstand af forhandlingsbordet, når overenskomsterne skal fornyes.

»Når politikerne siger i festtalerne, at den danske model er så vidunderlig, som resten af verden i øvrigt også synes, så skal de også holde ord og lade være med at lave kasketforvirring og lege hårde lovgivere, inden der har været reelle forhandlinger,« siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Ifølge formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, har rygterne om en alliance mellem regeringen og KL omkring lærerforhandlingerne floreret længe. Og han frygter et lignende scenarium, når han skal forhandle aftaler på plads for en række medlemmer i 2015.

»Vi skal forhandle med KL, der har storebror stående bagved og er klar til at uddele bøllebank,« siger Dennis Kristensen.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), har kaldt finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd for at få afklaret, om der rent faktisk har været en forhåndsaftale om et eventuelt regeringsindgreb.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu