Forskere håber at kunne skrue op for effekten af kemo

29. januar 2013 21:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forskere håber at kunne skrue op for effekten af kemo
Billede mangler

Kemoterapi giver mange patienter kraftige bivirkninger, og behandlingen virker langt fra på alle. Nu påviser forskere fra Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) og Center for Sund Aldring på Købehavns Universitet, at genet FBH1 kan hjælpe med at skrue op for effekten af kemoterapi. Deres resultater er tirsdag publiceret i tidsskriftet Nature Communications.

 

– Vores nye resultater viser, at genet FBH1 er afgørende for, at nogle former for kemoterapi bliver virksomt i kroppen og kan dræbe kræftcellerne. Hvis man kan finde en anvendelig metode til at skrue op for genet, kan man altså udnytte kroppens egne ressourcer til at øge effekten af kræftbehandling, siger lektor Claus Sørensen, leder forskerholdet bag resultaterne, i en pressemeddelelse.

Forskerne har brugt en metode, kaldet RNA interferens, til at undersøge, om nogle af generne i folks arvemateriale er vigtige for, om kræftceller reagerer på kemoterapi.

– Ved enkeltvis at fjerne forskellige gener fra kræftceller med metoden og derefter udsætte cellerne for behandling med kemoterapi, fandt vi ud af, at FBH1 er helt afgørende for effekten. Tilstedeværelsen af dette gen er simpelthen nødvendig for at kunne dræbe kræftcellerne med den form for kemoterapi, vi har undersøgt, siger Kasper Fugger, som har forestået den eksperimentelle del af undersøgelsen, i pressemeddelelsen.

Det næste skridt for forskergruppen er at undersøge forekomsten af ændringer, såkaldte mutationer i FBH1. Ved at finde ud af, hvilke mutationer, der giver modstandsdygtighed over for forskellige slags kemoterapi, kan man målrette behandlingen endnu bedre. Yderligere ønsker forskerne at undersøge, om de kan skrue op for aktiviteten af FBH1 i kræftceller.

– Vores forhåbning er, at vi kan finde en metode til at skrue op for genet i kræftceller, så de bliver mere følsomme over for kemoterapi. Hvis det ikke kan lade sig gøre i praksis, kan vi måske finde frem til en behandling, som efterligner effekten af FBH1, og som kan gives som tillægsbehandling, så kemoterapi på sigt kan virke effektivt i flere patienter, siger Kasper Fugger.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu