ANNONCE

Forskere: Reallønnen er næppe i hus

13. februar 2012 12:35 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forskere: Reallønnen er næppe i hus
Billede mangler

Søndagens overenskomstresultat for 240.000 ansatte i industrien byder på så magre stigninger i mindstelønnen, at det er et åbent spørgsmål, om reallønnen kan bevares, når der skal forhandles om lønnen lokalt i virksomhederne.
Sådan lyder det fra to af landets førende arbejdsmarkedsforskere.
De ansatte på 6.000 virksomheder kan se frem til lønstigninger på 1,27 procent i år og 1,26 til næste år.
Men derfra er der langt op til inflationen på 2,5 til 3 procent.
“Mit bud er, at det bliver svært at bevare reallønnen gennemsnitligt. Inflationen er bemærkelsesværdig høj i forhold til, at vi har krise på grund af høje energi- og råvarepriser. Det er med til at gøre det svært at fastholde reallønnen,” siger professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
Både arbejdsgivere i Dansk Industri og arbejdstagerne i forhandlingsorganisationen CO-Industri var før overenskomstforhandlingerne enige om, at overenskomsten ikke skulle svække virksomhedernes konkurrenceevne økonomisk.
Men øjeblikkets eksportfremgang taler faktisk for, at på nogle virksomheder vil der være råd til reel lønfremgang, vurderer Flemming Ibsen. Men om de får den er ikke givet på forhånd:
“Industriproduktionen er i fremdrift, eksporten buldrer derudaf, og der er kæmpe overskud på betalingsbalancen. Der er lidt i modstrid med det spil, der har kørt om, at konkurrenceevnen var i bund. Og det taler måske for, at der kan gives lidt mere ved de lokale forhandlinger. Men jeg tror stadig, der vil være en udtalt tilbageholdenhed. Så jeg tvivler på, at gennemsnittet kan bevare reallønnen,” siger han.
Søren Kaj Andersen, der er leder af Center for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, vurderer, at der mange steder vil blive tale om nulløsninger i forlængelse af trenden på det offentlige arbejdsmarked, som forhandlede overenskomst sidste år.
Men om gennemsnittet af industriansatte kan fastholde reallønnen vil han ikke gisne om på forhånd.
“Det kommer an på situationen på de virksomheder, hvor man nu skal ud og forhandle. Der ved vi, at tillidsrepræsentanterne vil være meget opmærksomme på virksomhedens situation. Har man haft ordreindgang, nyansættelser og flotte tal på bundlinien, så vil det også afspejle sig i de lønkrav, der bliver fremsat ved de forhandlinger, som begynder allerede til foråret,” siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu