Forskning: Derfor skal du aldrig spise sne

14. december 2018 21:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det er ikke kun det gule sne, der er en dårlig spise, viser tidligere forskning.

Som barn har du sikkert også fået tudet ørerne fulde med, at du ikke må spise gul sne. Det giver egentlig lidt sig selv hvorfor. I hvert fald, hvis du tænker dig om. Sne bliver nemlig gult, hvis man tisser på det.

Hvor det i sig selv er ulækkert at spise den tiltissede sne, så har forskere rent faktisk tilbage i 2016 fundet ud af, at det heller ikke er nogen god idé at spise den hvide sne, som ellers altid har levet et stille liv som “spiseværdig” nedbør.

Især hvis du eller dine børn bor i nærheden af en befærdet vej eller i en by, skal du holde dig fra at sætte tænderne i en klump sne. Resultatet af forskningen blev præsenteret i 2016 i tidsskriftet Environmentar Science: Process & Impacts.

Ren gift

Forskerne, der forsøgte at blive klogere på sammenhængen mellem sne og luftforurening, fandt frem til, at du kan risikere at få masser af udstødningsgasser fra biler og andre giftige sager ind i kroppen, hvis du guffer på en snemand.

Som sådan er det ret indviklet at gennemskue, hvordan den proces sker, men den korte version handler om, at sneen reelt fungerer som en svamp. Ved at blande forskellige typer sne placeret i et kammer, hvor der blev blæst forurenet luft tilsvarende den i et befærdet område, kom resultatet. Sneen suger partiklerne til sig. Blandt andet fra benzin.

Hvorfor suger sneen så forureningen til sig? Det skyldes, at de fanges i de iskrystaller, som er med til at udgøre selve sneen. Der, hvor sneen i stedet består af vand, er der også plads til forurenede partikler.

Miljøstyrelsen, der holder øje med luftforurening, skriver i sin statusrapport, at “både internationale og danske studier viser, at luftforurening påvirker befolkningens sundhed negativt. De negative effekter ses ved udsættelse for korte episoder såvel som ved langtidsudsættelse for generelt forhøjet luftforurening.”

Når det smelter

Putter du sne i munden, så smelter det givetvis, og ifølge forskerne fastholdes de giftige partikler i vandet, og så ender de altså i kroppen – på dig. Smelter sneen imidlertid uden for, fordamper vandet, og partiklerne fortsætter ud i luften – som de ville alligevel.

Tøsne kan dog optage og fastholde vand i sig, og derfor løber alt vandet ikke bare løs, når temperaturen krydser nulpunktet.

– Når sneen begynder at tø, er der selvfølgelig en del smeltevand, der løber bort, men en del bliver også tilbageholdt i sneen, fordi den er porøs og kan indeholde vand ligesom en svamp på køkkenbordet, forklarer Andreas Peter Ahlstrøm, isforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til Videnskab.dk. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu