ANNONCE

Forskning smadrer efteruddannelses-myte

14. februar 2012 11:06 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forskning smadrer efteruddannelses-myte
Billede mangler

Danskerne bliver ikke ret meget længere på arbejdsmarkedet, selvom de kommer på årelang og kostbar efteruddannelse.
Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF).
En medarbejder, der tager et års efteruddannelse, bliver kun en måned længere på arbejdsmarkedet end en kollega, der ikke tager efteruddannelse.
Undersøgelsen bygger på en registerdatabase med næsten 200.000 danskere i aldersgruppen 57 til 65, der er blevet fulgt, inden de går på pension. Al offentlig støttet efteruddannelse, som er foregået siden 1990 er med i materialet.
“Når vi ved, at der bliver mangel på arbejdskraft i fremtiden, vil det være en prioritet fra samfundets side at få folk i den arbejdsdygtige alder til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men man kan konstatere, at det ikke i nævneværdig grad har nogen effekt på at udskyde tilbagetrækningsalderen at give lønmodtagerne en mulighed for at tage efteruddannelse,” siger Nikolaj Kristensen, programleder i AKF til Jyllands-Posten.
Han understreger, at efteruddannelse kan være en god investering, når det gælder effektiviseringer og produktivitetsforbedringer.
“Det virker bare ikke ret meget på tilbagetrækningsalderen,” siger Nikolaj Kristensen til Jyllands-Posten.
Resultatet af undersøgelsen kommer ikke bag på LO-sekretær Ejner K. Holst. Det ændrer ikke ved, at efteruddannelse, som er i spil ved dette års overenskomstforhandlinger, gavner arbejdsmarkedet, mener han.
“Nu er der jo ingen, der har forventet, at efteruddannelse kan få alle lønmodtagere til at blive et par år ekstra på arbejdsmarkedet. Men der er ingen tvivl om, at nye kompetencer, andre arbejdsområder, kortere arbejdstid og en ligeværdig behandling af seniormedarbejdere tilsammen har en positiv indflydelse på deres lyst til at arbejde lidt længere,” siger han til Jyllands-Posten.
I overenskomsten mellem Dansk Industri og CO-Industri, der blev færdigforhandlet søndag, blev det aftalt, at flere medarbejdere på industriens område kan benytte sig af retten til to ugers selvvalgt uddannelse – betalt af arbejdsgiveren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu