Forslag om dagpengeret til prostituerede møder protester

1. februar 2013 15:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forslag om dagpengeret til prostituerede møder protester
Billede mangler

Prostituerede skal have rettigheder på lige fod med andre på arbejdsmarkedet og således kunne melde sig ind i en A-kasse og modtage ydelser som dagpenge og sygedagpenge.

 

Sådan lyder det fra de Konservative, der mener, at landets prostituerede er endt i en gråzone.

– I dag er det lovligt at købe og sælge sex, men det er ikke lovligt som erhverv. Og det betyder, at selve erhvervet som prostitueret er endt i en gråzone, som bør løftes ud i lyset, siger ligestillingsordfører Mai Henriksen (K), der er på vej med beslutningsforslag, som skal diskuteres med de øvrige partier.

Mens Venstre ikke på forhånd vil afvise forslaget, før man har drøftet det i gruppen, er Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S), rystet over forslaget fra de Konservative.

– Det er et helt vanvittigt forslag, lyder det fra ordføreren, der opfordrer partiet til at trække det tilbage.

Rasmus Horn Langhoff frygter, at det vil føre til flere prostituerede.

– Det, de Konservative forsøger med deres forslag, er at skabe et kæmpe stort Red Light District i Danmark, som man ser det i Amsterdam, hvor man kan være hovedstad for Europas sexhandel. Det vil tiltrække menneskehandlere og endnu mere organiseret kriminalitet, og det vil gøre, at flere vil blive prostituerede, og at flere vil købe prostituerede. Det er ikke det, der er behov for i Danmark, siger han, der i stedet peger på behovet for at hjælpe kvinder ud af prostitution til fordel for arbejde og uddannelse.

Også Dansk Kvindesamfund giver forslaget en hård medfart.

– At give dagpengeret gør det ikke mindre skadeligt for den enkelte prostituerede. Hvis man skal gøre noget, så skal man gå i modsat retning og lave et forbud mod sexkøb. Det skal ikke være lovligt at kunne købe et andet menneskes krop. Bedre arbejdsmiljø? Besøg af arbejdstilsyn? Jamen, det fjerner jo ikke de kriminelle fra miljøet, siger Lisa Holmfjord, der er leder af Dansk Kvindesamfunds Krisecenter.

I Dansk Folkeparti har man svært ved at se, hvordan det skal fungere i praksis.

– Spørgsmålet er, om man kan bygge et dagpengesystem op om den branche. Det vil heller ikke løse problemet for alle de handlede kvinder, hvor der er en alfons bag til at styre det, og det er dem, der er mest udsatte, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Til gengæld bliver forslaget mødt af glæde hos landets prostituerede.

– Det er et forslag, vi er meget glade for. Her tænker jeg på lige rettigheder og anerkendelse. Vi har i forvejen pligterne – vi betaler moms og skat – men vi har brug for den beskyttelse, der ligger i at have rettigheder fra en A-kasse og kunne samarbejde med lovlige mennesker. Alt omkring os bør ikke være kriminaliseret, siger talskvinde for Sexarbejdernes Interesseorganisation Susanne Møller.

Forslaget fra de Konservative kommer få måneder efter, at regeringen på baggrund af en undersøgelse fra Straffelovrådet droppede at kriminalisere de personer, der køber seksuelle ydelser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu