Forstå EUs finansskat på to minutter

22. juni 2012 17:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forstå EUs finansskat på to minutter
Billede mangler

– En fælles EU-skat på finansielle transaktioner bliver ikke til noget i samtlige 27 lande, men ni lande vil nu undersøge muligheden for at indføre skatten i en mindre kreds.
– Ifølge Ritzaus optælling drejer det sig i hvert fald om Østrig, Tyskland, Frankrig, Spanien, Polen, Belgien, Portugal, Slovenien og Grækenland.
– EU kan som udgangspunkt kun indføre skatter, hvis der er fuld enighed blandt de 27 medlemslande. Men ni lande kan – hvis alle andre muligheder er forsøgt – gennemføre ting i et såkaldt “forstærket samarbejde”.
– EU-Kommissionen præsenterede sidste efterår et forslag om en skat på finansielle transaktioner – kaldet FTT – der skal tage 0,1 procent i skat på handel med værdipapirer og 0,01 procent på handel med derivater.
– Skatten skal ifølge kommissionens forslag opkræves i det land, hvor de handlende parter har adresse – ikke i det land, hvor selve handlen foregår.
– Provenuet skal ifølge forslaget gå tilbage til EU.
– Kommissionsformand Barroso siger, at man vil give 1/3 direkte til medlemslandene og 2/3 til EU’s fælleskasse, og at medlemslandenes kontingenter dermed kan halveres.
– Storbritannien, Sverige og Tjekkiet har sagt klart nej til skatten. Danmark foretrækker en global transaktionsskat og er skeptisk over for en EU-model.
/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu