ANNONCE

Forstå tobin-skatten på to minutter

27. januar 2012 11:35 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forstå tobin-skatten på to minutter
Billede mangler

Tobin-skat skal begrænse børsspekulation, så det er sværere for habitterne at kaste verden ud i en økonomisk krise.
Sådan siger tilhængerne, der med skatten vil have det til at koste at overføre penge fra et land til et andet. Målet er at skabe mere stabile valutakurser.
Skatten er opkaldt efter økonomen James Tobin, der fik idéen. Men den har også mange andre navne såsom ‘Robin Hood-skat’, ‘Den finansielle transaktionsskat’ eller ‘finansskat’.
Tilhængerne siger, at tobin-skatten vil hive en masse penge fra banker og børspekulanter over i slunkne europæiske statskasser. Bankerne må til lommen, fordi de var med til at føre verden ud i en økonomisk krise, lyder det.
Den danske regering – samt opposition – er imod skatten, fordi den ifølge regeringen vil flytte job væk fra Europa til lande, hvor det er billigere at investere.
“Vi skal vurdere, om en europæisk transaktionsskat kan have negative konsekvenser og vurdere, hvad der virker bedst,” sagde Helle Thorning-Schmidt (S) på sit tirsdagspressemøde i denne uge.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger på baggrund af en vurdering af EU-Kommissionen, at en tobin-skat vil koste danske job. EU mener, det i værste fald betyder, at 5.000 danske og 440.000 europæere må vinke farvel til jobbet. Derfor skal hele verden indfører skatten samtidigt, mener regeringen.
“Regeringen vil gå forrest i EU i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner og vil presse på for en stærkere og klogere international regulering af finanssektoren for at forhindre flere finanskriser. EU bør bruge sin politiske og økonomiske vægt til at presse USA, Japan og andre lande til at indføre internationale standarder for finansverdenen,” står der i regeringsgrundlaget.
En af fortalerne for en tobin-skat er tidligere statsminister og formand for de europæiske socialdemokrater Poul Nyrup Rasmussen. Han har kaldt Vestagers brug af EU-Kommissionens tal for “manipulation”. Pengene fra skatten kan nemlig bruges til at skabe nye job, og det er ikke medregnet, siger han.
Folketinget økonomiske konsulent mener også, at EU-kommissionens tal er så usikre, at man ikke kan regne med dem.
Flere lande, herunder Sverige og Irland, har kritiseret forslaget om en tobin-skat, mens Frankrig og Tyskland er store tilhængere. Frankrig overvejer endda selv at indføre skatten, hvis EU-landene ikke kan blive enige.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu