Forsvarer i Præstø-sagen: Forstanderen er rystet

1. februar 2013 12:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forsvarer i Præstø-sagen: Forstanderen er rystet
Billede mangler

– Han er meget ked af det og meget rystet. Det har han sådan set været hele tiden, for han er jo frygtelig ked af, at eleverne er kommet galt af sted.

 

Sådan beskriver forsvareren i Præstø-sagen, Peter Giersing, reaktionen fra sin klient, forstander på Lundby Efterskole Truels Truelsen.

Fredag formiddag blev Truelsen dømt for uagtsom legemsbeskadigelse og for at overtræde loven om sikkerhed til søs, fordi han stod i spidsen for efterskolen, da 13 elever og to lærere kæntrede i en dragebåd på Præstø Fjord i februar 2011. En mandlig lærer mistede livet, mens syv elever fik varige mén af at ligge nedkølet i det kolde vand.

Den nu dømte forstander forlod Retten i Nykøbing Falster uden at ville kommentere på dommen, men forsvareren, som havde krævet frifindelse til sin klient, er overrasket.

– Det er forbavsende, fordi den uagtsomhed, som skolens forstander efter rettens opfattelse har udvist, er uhyre beskeden. Retten siger, at han har handlet uagtsomt ved ikke at sørge for, at der var skrevne regler om de aktiviteter, der foregik, siger Peter Giersing.

Han understreger, at Truelsen havde mundtlige aftaler med to af faglærerne på skolen, herunder Michael Jørgensen, som mistede livet ved kæntringsulykken, blandt andet om, at der ikke skulle sejles om vinteren.

– Han (Truelsen, red.) var ikke klar over, at der blev sejlet. Han var ikke på skolen, slet ikke i landet, på det tidspunkt, hvor der blev sejlet, siger Peter Giersing.

Efterskolen som juridisk person blev idømt 25 dagbøder af 10.000 kroner for de samme overtrædelser som forstanderen, og torsdag, på den næstsidste retsdag, påtog skolen sig ansvaret for de syv tidligere elever, der i dag må leve med varige mén. Truelsen har dog hele tiden holdt fast i sin uskyld i sagen.

– Jeg fik først samtlige af sagens dokumenter i denne uge, og derfor ville vi ikke erkende ansvaret, før vi kendte til alle akter, siger forsvareren og tilføjer, at skolen hæfter, når en lærer handler uagtsomt, som »det er helt utvivlsomt«, at den afdøde lærer gjorde.

Truelsen og efterskolen skal overveje de kommende to uger, om man vil anke dommen.

For forældrene til de involverede elever var dagens dom et rart punktum, om end foreløbigt, i sagen. Flere gav efter domsafsigelsen udtryk for, at de var lettede og glade for, at ansvaret nu er placeret.

– Nu fik vi den undskyldning i retten, som vi ikke har fået fra skolen, sagde Charlotte Dyhrberg Jensen, mor til en af pigerne fra ulykken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu