Forsvaret havde hemmelige Irak-planer

15. april 2012 12:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forsvaret havde hemmelige Irak-planer
Billede mangler

Da britiske og amerikanske styrker tilbage i 2003 startede landkrigen mod Iraks diktator Saddam Hussein, var det tæt på, at de fik dansk følgeskab.
Forsvaret var klar til at stille med 300 kampsoldater, der skulle hjælpe med at invadere Irak – og planerne var så fremskredne, at regeringstoppen overvejede den hemmelige plan.
Det skriver Politiken.
Oplysningerne er kommet frem i en ny bog om daværende forsvarschef Jesper Helsø, som to af Politikens journalister har skrevet.
Risikoen for mange dræbte var dog for stor. Toppen af dansk politik med blandt andre forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) valgte dermed at droppe de aggressive planer.
Ifølge bogen havde Anders Fogh og Per Stig Møller (K), der var udenrigsminister, ti dage til at træffe beslutningen, da de danske soldater skulle være klar til at deltage i træning med britiske tropper inden invasionen.
Men i sidste ende valgte politikerne altså at vende tommelfingeren nedad.
Syv danske soldater mistede livet i Irak. Til sammenligning mistede mere end 4000 amerikanske soldater livet mellem den 20. marts 2003 og 15. december 2011.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu