Forsvarets magasin: Afghanske tolke arbejder med livet som indsats

12. marts 2013 02:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Forsvarets magasin: Afghanske tolke arbejder med livet som indsats
Billede mangler

Selvom forsvarsminister Nick Hækkerup (S) flere gange har afvist at give asyl til de afghanske tolke, der arbejder for de danske styrker, beskriver flere af tolkene i en artikel fra 2011 med overskriften »Med livet som indsats«, at de risikerer at blive dræbt, når de danske styrker trækker sig ud af Afghanistan. Yderligere skriver magasinet for egen regning, at »på grund af risikoen ved at blive i Afghanistan håber tolkene, at de kan flytte til et andet land«. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

 

»Det er en kæmpe risiko for os at arbejde for koalitionen. Taleban kalder os for koalitionens øjne og ører og ser os som værdifulde mål. Hvis Nato pludselig forlader landet, risikerer vi at blive arresteret og slået ihjel – ja, simpelthen slagtet,« fortæller en af de afghanske tolke, Massoud, i artiklen.

Også i andre sammenhænge har Forsvaret ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten på sin hjemmeside skrevet, at de afghanske tolke var i fare. I 2008 hed det således, at tolkene »lever et farligt liv med konstante trusler fra Taleban og deres sympatisører«.

TV 2 kunne søndag oplyse, at de danske soldater i Helmand har brugt syv tolke, der også bor i provinsen. Det har ellers netop været forsvarsministerens argument for ikke at give tolkene asyl i Danmark, at de ikke kom fra den uroplagede provins.

Med de nyeste afsløringer erkender forsvarsministeren, at Danmark har et ansvar for tolkene, og han vil nu have undersøgt, »hvad der er op og ned« i sagen om de afghanske tolke.

Både Enhedslisten og Venstre har efterspurgt, at forholdene for de afghanske tolke, som anvendes af det danske forsvar i Afghanistan, skal undersøges.

Det er aftalt, at partierne på forligskredsmødet onsdag 13. marts får en status fra forsvarschef Peter Bartram.

I et svar til Morgenavisen Jyllands-Posten skriver Forsvarskommandoen, at artiklerne på forsvarets hjemmeside er baseret på enkelte medarbejderes øjebliksvurderinger og ikke er et udtryk for forsvarets officielle holdning. Dog erkender Forsvarskommandoen, at tolkene er udsat for trusler, men at den ikke kender omfanget af dem.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu