Forsvarsminister nægtede at lukke farlig base

19. april 2012 09:33 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Forsvarsminister nægtede at lukke farlig base
Billede mangler

Militærbasen Armadillo i Afghanistans Helmandprovins havde udspillet sin militære rolle allerede i sommeren 2009, og den britiske hærledelse krævede, at den blev lukket. Alligevel trak forsvaret og forsvarsminister Søren Gade (V) først soldaterne tilbage fra den farlige base i efteråret 2010.
I den mellemliggende periode blev fem danske soldater dræbt og 69 såret i området ved Armadillo og den mindre base Barakzai, der blev lukket samtidig. Det er forsvarets egne topfolk, der nu for første gang fortæller historien om lukningen af Armadillo.
Det sker i bogen, ‘Et land i krig’, skrevet af Politiken-journalisterne Lars Halskov og Jacob Svendsen.
– Der var noget mytisk omkring basen. Navnet og fortællingerne om kampen. Hvad ville de pårørende sige, hvis vi lukkede den? Havde det så været forgæves, at soldater havde givet deres liv for at komme derop?, fortæller Tim Sloth Jørgensen i bogen.
Nu siger han til Politiken, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) sanktionerede beslutningen om at opretholde Armadillo. Den tidligere forsvarschef fortæller, at der var en politisk begrundelse for ikke at lukke Armadillo.
– Det var et politisk synspunkt, at det ville skade opbakningen til krigen. Som en naturlig følge af de beslutninger gik vi i gang med at forhandle med briterne om at bevare basen, siger han til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu